СЕДМА ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД

17/05/2017

ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД
SUMMER JAZZ ACADEMY – NOVI SAD DORTMUND
15 – 22. ЈУЛ 2017.
Нови Сад
Пријављивање за учешће у раду траје од  20. маја до 14. јула 2017. године
*
О Летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд

Ове, 2017. године Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд ће се догодити седми пут. Из наслова пројекта се већ види да се пројекат реализује као део сарадње братских градова, Новог Сада и Дортмунда, која траје сада већ око три деценије. И ове 2017. године Културни центар Новог Сада ће организовати овај догађај у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајићˮ.  Директна сарадња КЦНС-а са џез уметницима из Дортмунда траје већ 15 година, а започела је гостовањем Биг Банд-а Џез Академије Glenn Buschmann на Новосадском џез фестивалу. Сарадња се ширила, добијала нове садржаје и димензије, а део ове лепе приче о сарадњи је свакако и Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд, која је настала као добра последица сарадње са саксофонистом и професором на Џез Академији „Glenn Buschmannˮ, Уве Платом и као потреба младих музичара из Новог Сада, џез музичара уопште, да своје знање и умеће проширују, да се „свира заједноˮ. У свим овим годинама, осим музичара из Новог Сада који учествују у раду Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, полазници су и наши гости, џез музичари из Дортмунда, десет полазника, што овој сарадњи даје посебан угођај.

Осим што се учи и свира џез, склапају се и пријатељства, настају идеје о заједничким пројектима. Захваљујући градовима Дортмунду и Новом Саду и другим партнерима и суфинансијерима, учешће у раду Летње џез академије нема котизацију. Свих ових година интересовање младих џез музичара за учешће у раду Летње џез академије само расте.  За Летњу џез академију се интересују и музичари из других градова Србије, што је посебно лепо, зато што се шири глас о овом пројекту, и због тога што је велико интересовање за џез музику међу младима. Надамо се да ће тако бити и ове, 2017. године.

Тако је у низу претходних година учешће у раду Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд узело учешће по неколико музичара из других наших градова (Београд, Сомбор, Суботица, Бачка Паланка, Инђија, Крагујевац, Зрењанин…). Надамо се да ће се створити услови у наредним годинама, а било би лепо да се то догоди већ у 2018. години, да Летња џез академија у Новом Саду добије шире могућности, да се створе услови за њено проширење. Идеју имамо, a знамо да је одржива.

Постоји нада и вера да ће Летња џез академија бити још дуго тема и да ће се наћи међу оним пројектима који ће бити интересантни Граду Новом Саду као вредан културни догађај, како сада, тако и у блиској будућности, који је допринео да Нови Сад добије титулу Европске престонице културе у 2021. години. Ако буде тако, Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд ће се одржавати као нуклеус пројекта, који ће се проширити до 2021. године.

Ове 2017. године Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд ће имати неколико догађаја, који ће се окренути према јавности. Биће то концерти полазника и професора са Летње џез академије, лепа музичка дружења које називамо Џем Сешн, а које Новосађани веома воле; и још бар један џез концерт домаћег бенда. Наше настојање јесте да овај пројекат обогати летњу културну понуду града Новог Сада.

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОФЕСОРИМА: 

Uwe Plath, саксофон

Gregory Gaynair, клавир

Sithara Schimaniak, глас

Klaus Heimann, труба

Мирослав Карловић, бубњеви

Вања Кеврешан, гитара

Федор Рушкуц, контрабас

Игор Молнар Ђанго, бас гитара

Мајтеж Микулетич, тромбон

Пријаве за Летњу џез академију Нови Сад – Дортмунд можете наћи овде, попунити их и путем имејла упутити на наведене адресе, а можете се пријавити и лично, доласком у Културни центар Новог Сада, на адреси Нови Сад, Католичка порта 5.
Питања поставите путем имејла, путем телефона, или лично, у КЦНС.
Добро дошли!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања