Штиво за почетнике, понављаче и неупућене – Промоција књиге Саше Јовановића

09/10/2014

„Ова књига представља сакупљачки рад. Идеја је моја, а реализовао сам је уз помоћ Милана Мумина и Младена Ољаче. Осим што је у њој описан рад и живот Милана Мумина, она такође приказује и наше пријатељство које негујемо дуги низ година. Желели смо да направимо једно занимљиво штиво, које неће бити досадно за читаоца“, рекао је Саша Јовановић, на промоцији своје књиге „Милан Мумин за почетнике, понављаче и неупућене“, која је одржана на Трибини младих новосадског Културног центра.
Читаоци који прате рад Милана Мумина, у овој књизи прочитаће добар део онога што су већ знали, али ће доћи и до нових сазнања, а они што нису упознати, сигурно ће уживати и добро се насмејати. Оно што мало ко зна, посебно новије генерације којима стваралаштво овог рок музичара није толико блиско, јесте да он поседује и дар за писање поезије. Неке од његових песама, које су објављиване у часопису „Новосадски недељник“, садржане у овој књизи. Главни јунак дела, Мумин, рекао је да је почаствован што је његов дугогодишњи пријатељ написао књигу о њему.
„Сале и ја смо дугогодишњи пријатељи, па је он, када би нам се нешто интересантно десило у животу, хватао белешке. Књигу не могу објективно да гледам, па сматрам да има неких делова која су за мене мало спора, али она није писана за мене, већ како Саша каже, за оне почетнике, неупућене и понављаче“, рекао је Мумин, додавши да и они који мисле да знају све о њему, овде могу да пронађу доста тога занимљивог и новог.
Живот Милана Мумина је саткан од музике, поезије, познанстава са разним људима, гурманлука, јавних и приватних перфоманса, пријатељстава са политичарима, келнерима, музичарима, спортистима, уметницима, бизнисменима. Један од таквих пријатеља, поличар, новинар и дипломата, Миодраг Исаков, рекао је да је ова књига јединствено забавно штиво, иако, како је признао, још увек није стигао да је прочита до краја.
„Нешто вас вуче да читате ову књигу. Карактерише је врста духовитости коју смо сви негде сретали и позната нам је, али је заправо нисмо усвојили. Мумин је од тога направио свој жанр. Ова књига се лако и брзо чита, иако њен садржај не треба схватити озбиљно, он вас ипак натера на размишљање“, рекао је Миодраг Исаков.

Милан Мушмах Мумин је већ на почетку дружења био инспирација за аутора, а у илустрацији му је помогао Младен Ољача, који је, не познавајући Мумина, илустровао приче и дешавања у књизи. У овом несвакидашњем делу, читаоци имају прилику и да се упознају са новим списатељским обрадама старијих догађаја из Муминовог живота.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања