Održana promocija knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“

08/10/2019

U utorak 8. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ autora prof. dr Milovana Zdravkovića iz Beograda, u izdanju Festivala monodrame i pantomime i „Belmedia.

O knjizi su, pored autora, govorili dr Zoran Đerić, teatrolog i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, delove iz knjige čitale su glumice Ivana Vukčević i Alesia Ćustić, a moderator je bio Simon Grabovac, pesnik i urednik scenskog programa u KCNS.

Ova, treća po redu knjiga prof. dr Milovana Zdravkovića, sadrži dvadeset poglavlja u kojima spasava od zaborava „pregalaštvo anegdotskog žanra“ iz istorije našeg pozorišnog života. Autor se, kako je rekao Simon Grabovac, latio teškog i nezahvalnog posla da prikupi nove anegdote, kao i da stare stavi u novi kontekst.

Nema naroda koji u svojoj kulturnoj baštini ne poseduje sličnu knjigu. U svom osnovnom značenju, anegdotski, humorni pristup pozorištu ima za svrhu da izrazi ili izvrgne kritici pojedine estetičke i etičke pristupe ili preterivanja u našem pozorišnom životu u rasponu od Joakima Vujića do Petra Kralja – rekao je Grabovac.

Zahvalivši Kulturnom centru Novog Sada na gostoprimstvu i pozdravivši publiku, autor Zdravković otkrio je da je na početku sakupljanja anegdota iz pozorišnog života dobijao kontradiktorne savete. Tako ga je Radomir Putnik, naš poznati teatrolog i direktor Drame Narodnog pozorišta, posavetovao da skrati svoje uvodne delove kojima je „najavljivao“ anegdote.

Nasuprot Putniku, recenzent, pesnik, teatrolog i bivši upravnik Narodnog pozorišta u Prištini, Mirko Žarić, ukorio ga je jer je pisao tako skučeno umesto da čitaocima da širu „priču“.

Teatrolog dr Zoran Đerić podsetio je da je privatni život javnih ličnosti oduvek intrigirao javnost, a anegdote kao žanr  nastale su u antičko vreme. Tada su istoričari sakupljali i zapisivali anegdote svojih vladara.

Poslednjih godina i kod nas se sve više bavimo privatnom istorijom i svakodnevnim životom, i tu su veoma važne anegdote. One su važne i u pozorišnom životu, i odnose se najčešće na velike glumce, upravnike, dramaturge, pisce… – rekao je Đerić i dodao da najzanimljivije anegdote potiču iz kafane i sličnih mesta na kojima su se pozorišni ljudi okupljali.

Do kraja večeri publika je uživala u anegdotama koje su čitale glumice Ivana Vukčević i Alesia Ćustić.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja