Одржана промоција књиге „Анегдоте и цртице из позоришног живота“

08/10/2019

У уторак 8. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција књиге „Анегдоте и цртице из позоришног живота“ аутора проф. др Милована Здравковића из Београда, у издању Фестивала монодраме и пантомиме и „Belmedia.

О књизи су, поред аутора, говорили др Зоран Ђерић, театролог и управник Српског народног позоришта у Новом Саду, делове из књиге читале су глумице Ивана Вукчевић и Алесиа Ћустић, а модератор је био Симон Грабовац, песник и уредник сценског програма у КЦНС.

Ова, трећа по реду књига проф. др Милована Здравковића, садржи двадесет поглавља у којима спасава од заборава „прегалаштво анегдотског жанра“ из историје нашег позоришног живота. Аутор се, како је рекао Симон Грабовац, латио тешког и незахвалног посла да прикупи нове анегдоте, као и да старе стави у нови контекст.

Нема народа који у својој културној баштини не поседује сличну књигу. У свом основном значењу, анегдотски, хуморни приступ позоришту има за сврху да изрази или извргне критици поједине естетичке и етичке приступе или претеривања у нашем позоришном животу у распону од Јоакима Вујића до Петра Краља – рекао је Грабовац.

Захваливши Културном центру Новог Сада на гостопримству и поздравивши публику, аутор Здравковић открио је да је на почетку сакупљања анегдота из позоришног живота добијао контрадикторне савете. Тако га је Радомир Путник, наш познати театролог и директор Драме Народног позоришта, посаветовао да скрати своје уводне делове којима је „најављивао“ анегдоте.

Насупрот Путнику, рецензент, песник, театролог и бивши управник Народног позоришта у Приштини, Мирко Жарић, укорио га је јер је писао тако скучено уместо да читаоцима да ширу „причу“.

Театролог др Зоран Ђерић подсетио је да је приватни живот јавних личности одувек интригирао јавност, а анегдоте као жанр  настале су у античко време. Тада су историчари сакупљали и записивали анегдоте својих владара.

Последњих година и код нас се све више бавимо приватном историјом и свакодневним животом, и ту су веома важне анегдоте. Оне су важне и у позоришном животу, и односе се најчешће на велике глумце, управнике, драматурге, писце… – рекао је Ђерић и додао да најзанимљивије анегдоте потичу из кафане и сличних места на којима су се позоришни људи окупљали.

До краја вечери публика је уживала у анегдотама које су читале глумице Ивана Вукчевић и Алесиа Ћустић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања