Novi Sad za korak ispred svih

08/05/2015

Eufonija koja preti da preraste u euforiju

 

Novi Sad je ove godine po prvi put domaćin 12. po redu Internacionalnog festivala mladih akordeonista pod nazivom “Zvezdane staze“. Festival je svečano otvoren u Sinagogi i to koncertom AKUD „Sonja Marinković“. Nakon nastupa, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada upriličen je koktel.

Da je ovakav festival nedostajao akordeonistima ali i publici, najbolje je pokazala puna Sinagoga, gde su Novosađani članove AKUD „Sonja Marinković“ nagradili velikim aplauzom. Jedna od organizatorki Festivala, a ujedno i predsednica Udruženja građana „Eufonija“, Dragana Kuzmanović, rekla je da joj je izuzetno drago što je festival premešten u Novi Sad, najavivši da će u budućnosti njegovo sedište najverovatnije tu i ostati.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_E13LkRsXDA[/youtube]

 

Festival “Zvezdane staze”, koji organizuje Udruženje građana “Eufonija”, značajan je za projekat “Evropske prestonice kulture“, jer objedinjuje ono što je sama srž kandidature. Reč je o spoju tradicionalnog i modernog, nacionalnog, regionalnog i međunarodnog. Ovaj festival je najlepši primer kako možemo našu tradiciju i kulturu da iskoristimo kao neke od aduta kojima ćemo osvojiti titulu Evropske prestonice kulture. Idejni vođa OKUD „Istra“ Igor Krizma, koji je član žirija, ujedno pomaže organizatorima na unapređenju saradnje sa željom da se ova manifestacija podigne na viši nivo.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3CLq0c4Vcls[/youtube]

 

 

Osim što će Novosađani u narednim danima uživati u divnim zvucima harmonike, u sklopu festivala biće održano i inovativno predavanje. Poznati češki kompozitor Jan Mejsl će 11. maja u 11 časova, na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada održati predavanje na temu „Harmonika u kamernoj muzici različitih žanrova“.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja