Нови Сад за корак испред свих

08/05/2015

Еуфонија која прети да прерасте у еуфорију

 

Нови Сад је ове године по први пут домаћин 12. по реду Интернационалног фестивала младих акордеониста под називом “Звездане стазе“. Фестивал је свечано отворен у Синагоги и то концертом АКУД „Соња Маринковић“. Након наступа, на Трибини младих Културног центра Новог Сада уприличен је коктел.

Да је овакав фестивал недостајао акордеонистима али и публици, најбоље је показала пуна Синагога, где су Новосађани чланове АКУД „Соња Маринковић“ наградили великим аплаузом. Једна од организаторки Фестивала, а уједно и председница Удружења грађана „Еуфонија“, Драгана Кузмановић, рекла је да јој је изузетно драго што је фестивал премештен у Нови Сад, најавивши да ће у будућности његово седиште највероватније ту и остати.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_E13LkRsXDA[/youtube]

 

Фестивал “Звездане стазе”, који организује Удружење грађана “Еуфонија”, значајан је за пројекат “Европске престонице културе“, јер обједињује оно што је сама срж кандидатуре. Реч је о споју традиционалног и модерног, националног, регионалног и међународног. Овај фестивал је најлепши пример како можемо нашу традицију и културу да искористимо као неке од адута којима ћемо освојити титулу Европске престонице културе. Идејни вођа ОКУД „Истра“ Игор Кризма, који је члан жирија, уједно помаже организаторима на унапређењу сарадње са жељом да се ова манифестација подигне на виши ниво.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3CLq0c4Vcls[/youtube]

 

 

Осим што ће Новосађани у наредним данима уживати у дивним звуцима хармонике, у склопу фестивала биће одржано и иновативно предавање. Познати чешки композитор Јан Мејсл ће 11. маја у 11 часова, на Трибини младих у Културном центру Новог Сада одржати предавање на тему „Хармоника у камерној музици различитих жанрова“.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања