ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2018.

02/08/2018

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2018. 

„Употреба човека“

од 28. и 29. августа 2018.

у галеријама Културног центра Новог Сада

 

Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози је међународни мултимедијални мозаички фестивал визуелних уметности подунавских земаља који се једном годишње истовремено одржава у галеријским и алтерантивним просторима Новог Сада и Петроварадина. Уметници, кустоси и теоретичари уметности из 14 земаља подунавског макро региона кроз слике, скулптуре, инсталације, изложбе уметничких застава, видео радове, перформансе, радионице и симпозијум пружају занимљив увид у актуелне уметничке токове овог европског региона. Овакво регионално сагледавање збивања у актуелној уметности има пуно разлога. Дунавска географија, од Црне шуме (Шварцвалд) па до Црног мора, повезује развијену централну Европу са мање развијеним земљама кризног западног балканског подручја и земљама бившег Источног блока. Са друге стране, бројни актуелни интегративни процеси у оквиру Европске уније, учинили су да се уметности из ових земаља приближе, да буду компатибилније, а самим тим интересантније и видљивије.

Концепција Фестивала је заснована на репрезентативном изложбеном приказивању уметника из сваке од подунавских земаља, на дијалошким изложбеним поставкама између уметника из Србије и одабране подунавске земље, на пажљиво конципираним симпозијумским темама, на засебном приказивању домаћих уметника у оквиру ове интернационалне манифестације, као и на пост-програмским изложбеним продукцијама које омогућују излагање наших уметника у иностранству.

Фестивал је покренула Галерија Бел Арт 2012. године као пилот пројекат, а од 2013. је приређено шест издања. На Фестивалу је до сада учествовало преко 400 уметника, кустоса и теoретичара уметности из подунавског макро региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Украјина, Словенија, БиХ, Република Српска, Црна Гора, Чешка, Македонија). Сваке године се обрађује нова, занимљива и актуелна тема: “Уметности и криза“ (2014), „Уметност у доба (не)емоционалности“ (2015), „Уметност у окружењу глобалне несигурности“ (2016), „Естетика интимног“ (2017), „Употреба човека“ (2018).

Фестивал савремене уметности Дунавки дијалози настоји да постане референтна тачка на културној мапи региона, место сусретања и промишљања различитих уметничких идеја, размене искустава, уметничке и теоријске праксе.

 

ПРОГРАМ:

ЛИКОВНИ САЛОН КЦНС

ХРВАТСКА
Отварање 28.8.2018. у 20.00

Гилдо Бавчевић

Мартина Грлић

Ведран Перков

КЛУБ „ТРИБИНА МЛАДИХ“

СЛОВАЧКА
Отварање 28.8.2018. у 20.21

Оља Стефановић Триашка 

Јан Скаличан

МАЛИ ЛИКОВНИ САЛОН

НЕМАЧКА
Отварање 29.8.2018. у 19.00

Волфганг Шмит 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања