event_note Изложба
28.08.2018 - 06.09.2018 access_time 20.21

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2018. у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а

location_on Трибина младих
event_note Изложба
28.08.2018 - 06.09.2018 access_time 20.21

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2018. у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а

location_on Трибина младих

У оквиру фестивала Дунавски дијалози под називом „Употреба човека“ у уторак 28. августа,  у 20.21 часова, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, биће отворена изложба Оље Стефановић Триашке и Јана Скаличана из Словачке. Изложба ће трајати до 06. септембра.

 

Биографије уметника:

 

ОЉА СТЕФАНОВИЋ ТРИАШКА:
„Фокус мог рада је на односу човека и простора. Интересује ме дехуманизован простор, усамљен, изгубљен, лишен својих основних функција. Циљ мог визуелног истраживања кроз фотографију је откривање какав утицај свако од нас има на простор и како простор утиче на нас, колико простор може да манипулише нама и због чега осећамо усамљеност у граду и друштву. Савремено друштво, нове технологије и друштвене мреже дају нам нову дефиницију простора, омогућавају да живимо интровертне животе, и да имамо сопствени простор који покушавамо да мењамо како желимо и на начин на који се осећамо сигурно. Али, тај простор није реалан, не можемо га физички додирнути, он је само наша идеја, идеална просторна симулација… Стварни, физички простор је празан, јер је изгубио основни значај и карактеристике. У мојим претходним радовима документовала сам простор као напуштен, самотан, запуштен и само са назнакама некадашње славе. Сваки фотографисан простор има своју сопствену причу и свој културно – политички контекст. Последњих пет година, у мом раду, фокусирам се на своју личну историју, на наш однос с историјом, споменицима и личној архиви. Приче и сјећања мог детињства играју главну улогу у визуелним истраживањима и полазишту за моју књигу.“

Оља Триашка Стефановић (1978. Нови Сад, Србија). Дипломирала је на Академији ликовних уметности и дизајна на одсеку за фотографију и нове медије у Братислави (2007). Предаје на Катедри за фотографију и нове медије на Академији ликовних уметности и дизајна. У свом раду интересује је простор и архитектура и много година бавила се мапирањем аритектуре Централне и Источне Европе двадесетог века. Представљала је свој рад на многим групним и самосталним изложбама на међународном нивоу. Живи и ради у Братислави.

 

ЈАН СКАЛИЧАН:
„Мој рад је нека врста изјаве, покушај артикулације мисаоних процеса заснованих на разматрању одређеног места и прошлости у покушају да се искуство света врати на непробојност материјала и памћења. Теоријска полазна тачка била је теорија вечног понављања и поглед на циклично понављање прошлости у неизвесној садашњости. Покушао сам да разумем и посредујем, међутим то је бескрајан, константно репетитиван процес који треба даље развити и материјализирати га за могућност да постанемо свеснији могућности нашег стајања у хоризонту догађаја – простора и времена уопште.“

Јан Скаличан (Братислава, Словачка, 1989) је основне (2016) и мастер студије (2018) завршио на фотографији и новим медијима на Академији лепих уметности и дизајна у Братислави, Словачка. Освојио је прву награду на словачкој Прес фотографији у категорији Студенти и млади фотографи до 25 година (2014). Суоснивач је и члан ДСК (уметничка група са Лубош Котлар, Ива Дуркачова) и суоснивач, организатор и кустос галерије Жумпа у Братислави. Представљао је свој рад на изложбама у Словачкој и другим земљама.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања