13. Шпански метар у Културном центру Новог Сада

28/05/2021

ПОВРАТАК…

Пандемија која је започела пре више од годину дана, приморала нас је да тада одложимо веома омиљени фестивал филма на шпанском језику, „Шпански метар“, који традиционално организује Институт Сервантес у сарадњи са амбасадама земаља са шпанског говорног подручја, те Културним центром Београда, Културним центром Новог Сада, Домом омладине Београда и Југословенском кинотеком.

После годину дана неизбежних али нужних свеколиких рестрикција, продуценти, дистрибутери и приказивачи деле исте страхове: да се гледаоци неће вратити у биоскопе и да ће недостатак финансија утицати на разноврсност понуде у култури. И заиста, нови начини конзумирања културних садржаја еволуирали су ритмом и формама које је задавала пандемија, те смо били приморани да незаменљиво колективно искуство и доживљај – одлазак у биоскоп, – привремено заменимо другачијим, кућним и виртуелним.

Србија се у тешкој ситуацији достојанствено и зналачки борила и стога – „Шпански метар“ је поново са нама! Омиљени филмски фестивал заљубљеника у хиспанску културу и уметност ове године се у Србији представља са три уређена програма филмова на шпанском језику на четири различите локације у Београду и Новом Саду са заслуженим несумњивим престижом када је филмски програм у питању. У филмској сали Културног центра Новог Сада биће промовисан избор савремених најактуелнијих филмова шпанског говорног подручја.

Као такав, „Шпански метар“ настојаће да величанствене филмске сале поново оживе, да публици врате све оне бескрајне светове и неочекиване приче, на двосмерном путовању филмом које удаљава од свакодневице… да би јој уствари приближило сам живот.

Током претходне године, цео свет се знатно променио. И ми са њим. Упркос томе, нисмо желели да изгубимо ни делић наде да ће филмске приче на шпанском, које су нам толико блиске, стићи до великог платна. А како другачије? Шта више, то је свечана обавеза према бројној публици у Србији. Дођите, и у биоскопу погледајте најбоље актуелне и узбудљиве филмове на шпанском језику – наравно, титловане на српски језик. Уживајте и аплаудирајте им!

Цена улазница је 300 динара, а комплетан репертоар можете погледати овде .

 

     
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања