Промоцијакњиге “Новосадски покољ” Ериха Коша

 

Read this report in English.

Историјски роман “Новосадски покољ“, академика Ериха Коша, посетиоцима Културног центра Новог Сада, у клубу „Трибина младих“, представила је Гордана Тодорић у оквиру програма “Ледена тишина” – сећањена жртве Новосадске рације. Уводни део промоције књиге, која описује Новосадску рацију и жртве тог немилог догађаја, почео је композицијом „Влтава“, чешког композитора Беџиха Сметане, коју је извела харфисткиња Мина Момчиловић.

Роман „Новосадски покољ“ објавила је Јеврејска општина Нови Сад, а Кошове транскрипте уступио им је његов син. Ова историјска прича, која све дочи о данима Новосадске рације, први пут је објављена 1949, а након тога, писац је допунио и као коначну верзију објавио као роман, 1961.године.
„Има јаке симболике у томе што је пред вама изведена композиција „Влтава“. Ова композиција представља једну реку о којој се лепо говори. О рекама би и требало тако говорити, а ми ових дана, мислимо на другу реку и о њој говоримо другачије. Мислимо на Дунав и на немили догађај који се збио поред и испод моћне реке.“- казала је Гордана Тодорвић, која је представљајући овај роман, представила и самог аутора. У свом излагању, она је Ериха Коша описала као изузетног дипломату тог времена, али и као човека који се због својих ставова издигао из тадашње политичке ситуације и почео да пише о ономе, о чему због бављења политиком, није могао.

„Ерих Кош је озбиљно име у српској књижевности, библиографија му је огромна. Као адвокатски приправник, учланивши се у партију због чега је био и у затвору, преживео је четири године Другог светског рата, да би након рата учествовао у свим важним политичким одлукама и био први секретар Југословенске амбасаде у Лондону. Када читамо његове књиге, видимо оправдање због чега је напустио изузетно успешну политичку каријеру. Видимо особу која није хтела да пристане на нездраве компромисе у тадашњем политичком свету“, рекла је Тодорић.
Роман “Новосадски покољ”, не само да описно приказује дане Новосадска рације, већ наративно води читаоце кроз причу, тако да они имају осећај да се овај страшни догађај одиграва пред њиховим очима. Роман је фокусиран на оно што се догодило у Новом Саду током Рације, а Ерих Кош је, критички осудио овакав злочин.
Промоција романа „Новосадски покољ“, један је у низу догађаја у оквиру програма „Леденатишина“, који је организовао КЦНС, подсећајући на дане Новосадске рације.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PIiaA4zusDU[/youtube]