event_note Tribine
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 18:00

Tribina “Zelena prestonica Evrope” 24. oktobra u Klubu “Tribina mladih”

location_on Tribina mladih
event_note Tribine
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 18:00

Tribina “Zelena prestonica Evrope” 24. oktobra u Klubu “Tribina mladih”

location_on Tribina mladih

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina “Zelena prestonica Evrope”, biće održana u utorak 24. oktobra u 18 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je Danilo Koprivica, a na tribini će, osim autora, govoriti: Ivan Kalc – diplomirani inženjer arhitekture i Nikolina Blagojević – student četvrte godine arhitekture i demonstrator na Departmanu za arhitekturu i urbanizam

“Zelena debata” je forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja. Sedamnaesta po redu „Zelena debata“ je uvod u mini serijal koji će nas upoznati sa iskustvima najzelenijih evropskih gradova. Koliko su ti gradovi ispred nas u smislu zelenih standarda. da li su njihovi koncepti primenjivi i u našim uslovima, govoriće arhitekti u urbanisti ali i predstavnici drugih  kompetentnih struka. „Zeleni vodiči“ kroz evropske prestonice, biće zainteresovani studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam sa novosadskog FTN-a.

Ivan Kalc – diplomirani inženjer arhitekture, specijalizovao se iz oblasti održivog razvoja na univerzitetima u Norveškoj i Švedskoj (NTNU i KTH). Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bavi se temama kao što su energetska efikasnost u zgradarstvu i upotreba obnovljivih izvora energije. Njegov rad je podržao Climate- KIC, najveća evropska mreža kompanija i institucija koje imaju povoljan uticaj na klimatske promene. Od početka 2016. godine je član Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada (DaNS). Upoznaćemo se sa njegovim viđenjem zelenog, održivog i pametnog grada, kao i sa razlozima zašto je multidisciplinarnost u realizaciji ideja neophodna a naročito, koliko je neophodna aktivna participacija građana. Kao primer inovacionog trenda, čućemo priču o cirkularnoj ekonomiji i staklenim baštama u Švedskoj.

Nikolina Blagojević –   student   četvrte   godine   arhitekture   i   demonstrator   na Departmanu za arhitekturu i urbanizam (FTN). Učesnik i inicijator više debata na temu ekološke svesti i zaštite. Ona će nas kratko uvesti u program naredne sesije, koji će pretežno biti posvećena interesantnom i pozitivnom iskustvu  najvećeg  slovenačkog grada – Ljubljane. Za početak, čućemo kako je sve počelo, koliko je zalaganje bilo dugotrajno i finansijski zahtevno, te kakvi su bili strahovi a kakva su bila nadanja stanovnika glavnog grada Slovenije.

U očekivanju odgovora na buduće upite , podsetićemo se rezultata ranijih anketa na ekološke teme koje smo realizovali uz podršku FB stranice NSU-Uživo sa novosadskih ulica, koju danas prati preko 100.000, pretežno mlađih sugrađana, što je pet puta veći broj pratilaca, nego s početka naše saradnje.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja