event_note Трибине
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 18:00

Трибина „Зелена престоница Европе“ 24. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 18:00

Трибина „Зелена престоница Европе“ 24. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Зелена престоница Европе“, биће одржана у уторак 24. октобра у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а на трибини ће, осим аутора, говорити: Иван Калц – дипломирани инжењер архитектуре и Николина Благојевић – студент четврте године архитектуре и демонстратор на Департману за архитектуру и урбанизам

„Зелена дебата“ је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења. Седамнаеста по реду „Зелена дебата“ је увод у мини серијал који ће нас упознати са искуствима најзеленијих европских градова. Колико су ти градови испред нас у смислу зелених стандарда. да ли су њихови концепти примењиви и у нашим условима, говориће архитекти у урбанисти али и представници других  компетентних струка. „Зелени водичи“ кроз европске престонице, биће заинтересовани студенти Департмана за архитектуру и урбанизам са новосадског ФТН-а.

Иван Калц – дипломирани инжењер архитектуре, специјализовао се из области одрживог развоја на универзитетима у Норвешкој и Шведској (НТНУ и КТХ). Добитник је више награда и признања у земљи и иностранству. Бави се темама као што су енергетска ефикасност у зградарству и употреба обновљивих извора енергије. Његов рад је подржао Цлимате- КИЦ, највећа европска мрежа компанија и институција које имају повољан утицај на климатске промене. Од почетка 2016. године је члан Управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС). Упознаћемо се са његовим виђењем зеленог, одрживог и паметног града, као и са разлозима зашто је мултидисциплинарност у реализацији идеја неопходна а нарочито, колико је неопходна активна партиципација грађана. Као пример иновационог тренда, чућемо причу о циркуларној економији и стакленим баштама у Шведској.

Николина Благојевић –   студент   четврте   године   архитектуре   и   демонстратор   на Департману за архитектуру и урбанизам (ФТН). Учесник и иницијатор више дебата на тему еколошке свести и заштите. Она ће нас кратко увести у програм наредне сесије, који ће претежно бити посвећена интересантном и позитивном искуству  највећег  словеначког града – Љубљане. За почетак, чућемо како је све почело, колико је залагање било дуготрајно и финансијски захтевно, те какви су били страхови а каква су била надања становника главног града Словеније.

У очекивању одговора на будуће упите , подсетићемо се резултата ранијих анкета на еколошке теме које смо реализовали уз подршку ФБ странице НСУ-Уживо са новосадских улица, коју данас прати преко 100.000, претежно млађих суграђана, што је пет пута већи број пратилаца, него с почетка наше сарадње.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања