event_note Трибине
26.07.2019 - 26.07.2019 access_time 19.00

Трибина „Запад и Русија – конфликт и прожимање“ 26. јула у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
26.07.2019 - 26.07.2019 access_time 19.00

Трибина „Запад и Русија – конфликт и прожимање“ 26. јула у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Запад и Русија – конфликт и прожимање“ биће одржана у петак, 26. јула у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

У трећем делу трибине (наставку трибина „Наполеон и Русија – два погледа на свет“) биће речи о два погледа, два доживљаја света који представљају Запад и Русија, западна цивилизација и источно-православни кутурно-духовни свет. О феноменима сукоба ове две цивилзације, како би рекао Хантигтон,  као и периодима и могућностима прожимања, али и o упућености једних на друге такође ће бити речи на предавању.

Запад је још од крсташких ратова у различитим моделима доносио свету нову реч, свој предлог концепције света, који наравно није оствариван само ратном агресијом него и стратешким културолошким утицајима. Русија, као некада Византија и читав православни свет, je у стратегијама свих водећих западних империја углавном доживљаванa као страно тело, као цивилизација коју треба променити, преобразити и прилагодити западној духовној матрици, али и потчинити, а њено богатсво у ресурсимса присвојити и експлоатисати. У томе је поглед Запада на Русију и цео православни (и не само православни) свет готово константан, без обзира ко је у одређеном историјском тренутку био корифеј западне моћи и хтења. Такве су и савремене перцепције перјаница западне цивилизације, што ће бити обрађено на трибини.

Но, Русија је плашила Запад својом мистичношћу и другачијим духовним профилом и концептом, својом могућношћу да буде алтернатива Западу те да пунуди нову реч свету на православним духовним основама. Руска различитост (и поред свих сличности са Западом), баш као некада Византијска различитост а у много чему и супериорност, били су камен спотицања два света у готово свим историјском временима, упркос сарадњи Запада и Истока на многим светским пројектима, Та сарадња је на Западу доживљавана најчешће као нужно зло и тактичко примирје. Отуд су сукоби, цивилизациски, културолошки па и ратни брзо обнављани.

Запад и Русију, западну цивилизацију и источну, тешко је разумети и схватити ослањајући се само на рационалне основе. Као да и једна и друга носе своју тајну, мистерију која се на неки надрационалан начин рефлектује споља, у ономе што ми називамо светском историјим. Какве су то тајне није лако одгворити, али управо то ће бити покушано на овом предавању.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања