ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ – ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА 9.01.2015.

05/01/2015

 

„Хумористички цртежи“ као снажан начин изражавања

Изложба карикатура и инсталација Зорана Јовановића биће отворена у петак , 9. јануара у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а радови ће бити изложени и на Трибини младихZoran Jovanovic

  Четврт столећа непрекидног присуства Јовановићевих хумористичких цртежа (како се иначе, на многим другим језицима, пре свега Запада, назива област карикатуре), један је од поузданих доказа да је реч о трајном избору изражајног медија. Јовановићеве мапе, књиге и изложбе, као и свакодневни рад у новинама, означиле су карикатуру као искључив цртачко – графички медиј (без икаквог додатног текста или дијалога), с повременом аскетском употребом боје и поентом која је у намери увек изнад дневно-политичке употребљивости и локално – друштвене препознатљивости.

  Самим тим, већ је наговештена основна опасност са којом се непрекидно носи овај изузетни цртач: апстрактност сатиричко – графичког језика и безболни универзализам критичких мета и жаока. Да је ова опасност углавном срећно била избегнута, говори наш доживљај Јовановићевих карикатура: ове визуелне метафоре, доскочице и упечатљиви таблои увек имају неколико слојева значења и сугестија, пленећи наше очи бритком и једноставном стилизацијом, сведеношћу цртежа који избегава сваки траг барокне кићености и занатског разметања.

  То што смо знак и рукопис ових цртежа последњих година препознали и у Јовановићевим цртаним (анимираним) филмовима, знак је логичне доследности и истрајности. Тешко би, а вероватно и узалудно, било издвојити главне теме – поводе Јовановићевих карикатура: једна од најприсутнијих је, несумљиво, рат као оквирна животна ситуација у којој насиље, глупост, демагогија и бескрупулозна манипулација „виших“ и „нижих“ (лове а уловљени) иду руку под руку. Често се понавља и тема људских и друштвених деоба, манијакално сврставање под заставе, потреба да се људи разликују, али не појединачно као самобитне личности, већ у крду, окренутом уништењу оних других.

  Зоран Јовановић рођен је 1938. године у Новом Саду. Бави се примењеном графиком (карикатура, илустрација, цртани филм). Ради као слободан уметник од 1956. Године, од 1973. Уредник карикатуре у Комунисту. Члан је УЛУС-а, УЛУПУДС-а и УФУС-а. Имао је многобројне самосталне изложбе, и добитних је разних награда, што довољно говори о изузетности овог уметника.

Каталог можете погледати ОВДЕ:

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања