ЖИВОЈИН ЈОЊЕВ – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „КАРДИОХИРУРШЕ КЛИНИЧКЕ ВИЊЕТЕ“

18/03/2015

 

Све неопходно о кардиохирургији на једном месту

 

IMG_3033

 

Промоција књиге доктора Живојина Јоњева “Каридиохируршке клиничке вињете” одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Осим аутора публици се обратио и професор доктор Богољуб Михајловић са Института Кардиоваскуларних болести у Сремској Каменици.

Књига је настала као резултат двадесетпетогодишњег ауторовог  искуства и рада са кардиохируршким болесницима у Србији, Словенији и Сједињењим Америчким Државама. Састоји се од 75 приказа карактеристичних кардиохируршких случајева у компактном, тзв. „изи ту рид“ формату. Подељена је на десет поглавља и садржи низ информација о многим опцијама савремене дијагностике и лечења срчаних обољења.

– Сматрам да сви они који имају вишегодишње искуство у овој области, али и другим областима у здравству треба да забележе своје искуство, јер оно може помоћи наредним генерацијама које долазе и које ће се бавити овим послом. Књига је професионално орјентисана, тачније могу је користити кардиохирурзи, али осим њих могу је користити и кардиолози, студенти медицине, као и лекари чија специјалност има везе са овом темом- рекао је аутор.

Свака вињета базирана је искључиво на персоналном искуству аутора, а осим сажетог описа кардиохируршког проблема илустрована је и ауторским фотографијама насталим током оперативног лечења пацијената. На крају описа сваке вињете налази се предложена допунска литература која садржи укупно 131 референцу, међу којима су и 34 аутоцитата публикована у најеминентнијим светским кардиохируршким часописима.

– Овде је реч о делу који је намењено стручном медицинском кадру. Књига може да се користи и као уџбеник, јер је на врло интересантан начин кроз више од 50 приказа обухваћено све оно што је неопходно да се зна у кардиохирургији. – рекао је Михајловић, додавши да је за овакву стручну књигу потребан велики труд и огромно искуство.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cdTusUV5y9M[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wLPOIkvLCiw[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања