Zelena debata – Treće doba u Novom Sadu

21/11/2016

Zelena debata – Treće doba u Novom Sadu biće održana u sredu 23. novembra sa početkom u 18 časova na „Tribini mladih“. Učesnici debate su: prof. emer. dr Branka Lazić, prof. dr Dragan Koković, Nikola Novaković advokat-penzioner. Autor i moderator – Danilo Koprivica.

Zelena debata je forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja.

trece-doba-kcns-sajt

Fantastične su vesti da je Novi Sad izabran za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine.  Prestižne titule doživljavamo kao zaslužen izbor  jer naš grad je administrativni, trgovački i što je najvažnije, značajan univerzitetski centar. On je i uspešan domaćin velikih festivala. Saobraćajne gužve, bučni vatrometi, gromoglasna muzika i desetine hiljada  posetilaca,  govore da je Novi Sad grad mladih, grad koji ima veliku budućnost.

Ipak, Novi Sad je i grad  ljudi u trećem dobu. Njih je sve više a prostora za njihovo kvalitetno življenje, reklo bi se, da je sve manje. Da li postoji primenjiva strategija ili barem akcioni planovi koji tretiraju pitanja njihovih potreba i prava? Politika starenja, aktivno starenje, gradovi prilagođeni starosti, nisu samo teorijski pojmovi iz literature, već i koncepti na kojima počivaju primeri pozitivne evropske prakse.

Na kraju, kao i uvek, biće upućeni javni zahtevi i predlozi nadležnima, sa ciljem da se utiče na odluke na lokalnom nivou ali i na zakonska rešenja, kojima se preuzima odgovornost za sveukupan održivi razvoj društvene zajednice.

     Upoznajemo se,  debatujemo, umrežavamo ideje i snagu i premrežavamo Novi Sad na novoj sesiji Zelene debate.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja