Завршен Дунавски фестивал у Улму. Ајнштајнова лула у центру пажње / Прес клипинг

18/07/2014

Read this report in English

Lesen Sie diesen Bericht auf Deutsch

Оно што смо желели да урадимо, у потпуности смо успели: желели смо да ослободимо енергију Новог Сада и прикажемо је свету, изјавио је након повратка из Улма др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада, који је заједно са тимом представљао културу Новог Сада на овом престижном европском фестивалу.

На недавно завршеном деветом Дунавском фестивал у овом немачком граду, највећу пажњу публике и медија, привукло је премијерно приказивање Ајнштајнове луле коју је чувени научник, родом из Улма, добио од свог таста приликом своје посете Новом Саду 1905. године. Овај јединствени експонат је након премијерног приказивања у Улму, доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (ббнс.рс).
Нови Сад се у потпуности представио као подунавски град културе и као кандидат за престижну титулу Европске престонице културе 2021. Први пут од када овај велики европски фестивал постоји, Нови Сад је добио централни павиљон Едвин-Шарф Хаус како би на више од 180 квадратних метара представио, како своју богату културну баштину, тако и савремену културу. Под слоганом Нови Сад – отворен град”, многобројној публици је свакодневно представљана богата културна понуда града.

Својим присуством, отварање новосадског изложбеног павиљона, увеличала је и Сабина Мајгел, директорица Дунавског фестивала у Улму. Међу бројним посетиоцима су били и људи из дијаспоре, као и Немци који су пореклом из Новог Сада и околине. Проф. др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада званично је отворио мултимедијалну презентацију Новог Сада, а том приликом публици се обратио и господин Петер Лангер, оснивач Дунавског фестивала и директор Дунавске академије, који је публику подсетио на дугогодишњу сарадњу између Улма и Новог Сада.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима и у просеку га посети четврт милиона посетилаца. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Прес клипинг 1

Прес клипинг 2

Прес клипинг 3

Südwest Presse и превод чланка.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања