Завршен 21. Новосадски џез фестивал

16/11/2019

У суботу 16. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта свечано је завршен је 21. Новосадски џез фестивал.

Љубитељи џеза топлим аплаузом поздравили су излазак бенда Милан Станисављевић квинтет чијим наступом је отпочело последње вече у оквиру овогодишње џез манифестације. Овај међународни састав (Игор Матковић – труба, Боштјан Симон – саксофон, Никола Матошић – контрабас и Предраг Милутиновић – бубњеви) води пијаниста Милан Станисављевић који је овом приликом представио свој нови, трећи по реду, ауторски албум Eastern Star.

Већина чланова бенда студије су завршили на престижним европским академијама за џез (Амстердам, Линц, Грац). Иза себе имају пуно пројеката и снимљених плоча. Поред тога, представљају водеће инструменталисте на словеначкој, односно српској џез сцени.

Потом је на сцену ступио DAVID AUBAILE „THINKO“ TRIO који чине: Karim Ziad (бубњеви), David Aubaile (клавијатуре) и Chris Jennings (контрабас). Мултиинструменталиста, композитор, аранжер и продуцент, David Aubaile, путује изван граница и црпи инспирацију из културолошке разноликости да би откривао живот и створио простор где је музика суштински пуна живота.

Од флауте до клавијатуре, његово познавање џез и класичне музике, љубав према традиционалној музици и жеља да широм отвори уши, сви ови квалитети га доводе у везу са најразличитијим пројектима који носе исту енергију. David Aubaile компонује за позориште, плес и документарне филмове, и продуцира албуме. Дириговао је и оркестром и певачима за француску адаптацију мјузикала као што су: Прљави плес и Телохранитељ.

Oвогодишњи 21. Новосадски џез фестивал својим наступом, затворила je чувена вокална уметница Lizz Wright. Она је привукла велику пажњу публике у свету  као једна од најцењенијих певачица своје генерације поводом пет објављених албума који су наишли на одобравање критике. Непоновљивим гласом који The New York Times описује као „благ, тамни алт који има квалитете који подсећају на бурбон одлежан у бурету или кожу која је мека као путер“, она пева одражавајући културно ткање Америке које се уздиже у висине.

Да подсетимо, први дан, у оквиру главног програма овогодишњег џез фестивала, остаће упамћен по наступу састава Александар Дујин оркестра, затим дуа Trovesi – Coscia из Италије и изведбе jедног од најактуелнијих младих имена у музици, певача и бубњара  бенда Jamison Ross.

Други дан обележен је свирком бенда Јелена Јововић & Jazz Junction, аустријског састава Worry Later и квинтета George Garzone & Crescent.

По завршетку главног програма, у сва три дана, најоданијa џез публика уживала је у клубу „Трема“ у џем сешну групе House Bend коју чине: Кристијан Млачак (саксофон), Александар Бахун (клавир), Федор Рушкуц (контрабас) и Душан Иванишевић (бубњеви).

Од 7. новембра, 21. Новосадски џез фестивал имао је веома богат уводни и пратећи програм. Љубитељи џеза су могли да присуствују разноврсним догађајима – од радионица, изложби, промоција књига, презентација до концерата.

Ове године, џез изненађење и несвакидашњи музички спектакл био је Џез маратон у КС „Свилара“, на којем су наступили млади неафирмисани бендови из укупно седам претходних, актуелних и будућих Европских престоница културе: Матере, Каунаса, Веспрема, Вроцлава, Марибора, Темишвара и Новог Сада.

Новосадски џез фестивал су омогућили: Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Војвођанска банка (OTP group), Радио телевизија Војводине, КС „Свилара“, Српско народно позориште, градови Европске престонице културе и многи други. Такође, подршку су пружили и Aустријски културни форум, Француски институт у Србији и Италијански институт у Београду, као и медији, пријатељи овог фестивала.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања