Zanimljiva i posećena tribina „Kako zaraditi na internetu?”

31/05/2018

Tribina „Kako zaraditi na internetu?” održana je u četvrtak 31. maja u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. O ovoj temi govorili su Željko Injac, glavni urednik sajta Vidovdan, i Predrag Filipović, medijski inženjer.

Prisećajući se svog prvog susreta sa poslom putem interneta, medijski inženjer Predrag Filipović rekao je da je pre 15-ak godina stupio u kontakt sa čuvenom firmom koja je počela sa proizvodnjom kontrole kompjutera, a kasnije i video-igara.

Tom prilikom zaradio je, kako kaže, nekakav novac, ali posao nije opstao, jer su kompjuterske igre u Srbiji tada bile tek u povoju. Sada je situacija mnogo povoljnija i poslovanje internetom je uznapredovalo, pa se mnoštvo firmi kod nas time bavi.

U nastavku tribine Željko Injac je kazao da se pod  internet-zaradom obično misli na programere. Oni su ti koji, po uvreženom mišljenju, rade na internetu i zarađuju nekoliko hiljada evra mesečno.

To, naglasio je Injac, u realnosti nije baš tako, jer je naše tržište već prebukirano programerima. Ne treba se zavaravati da će svako ko je završio programersku školu  automatski naći posao i da će odlično živeti.

– Da li će zaraditi sitniš ili na svom bankovnom računu imati pola miliona evra, zavisi od sposobnosti da prezentuje svoj rad poslodavcima. To je rudarski posao. Pet-šest godina je maksimum koliko jedan čovek može da radi taj posao neophodnim tempom. Zaradiće, istina, veliki novac, ali za sve to vreme neće imati ni porodični ni društveni život – rekao je Injac.

On je dodao da kod nas nema mnogo pravih programera koji su završili odgovarajuću školu, a ne nekakav kurs. Ljudi sa završenim kursevima mogu da rade veb-dizajn, ali su cene oko 100 do 200 evra po sajtu.

– Da bi se dobro zaradilo, treba imati nekoliko takvih poslova mesečno, a to su većinom honorarni poslovi i treba svako dobro da razmisli pre nego što se sa svog stalnog zanimanja prebaci na internet poslove. Za uspeh su potrebni  istrajnost, talenat i veština da na najbolji način promovišemo sebe – zaključio je Injac.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja