Занимљива и посећена трибина „Kако зарадити на интернету?”

31/05/2018

Трибина „Kако зарадити на интернету?” одржана је у четвртак 31. маја у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. О овој теми говорили су Жељко Ињац, главни уредник сајта Видовдан, и Предраг Филиповић, медијски инжењер.

Присећајући се свог првог сусрета са послом путем интернета, медијски инжењер Предраг Филиповић рекао је да је пре 15-ак година ступио у контакт са чувеном фирмом која је почела са производњом контроле компјутера, а касније и видео-игара.

Том приликом зарадио је, како каже, некакав новац, али посао није опстао, јер су компјутерске игре у Србији тада биле тек у повоју. Сада је ситуација много повољнија и пословање интернетом је узнапредовало, па се мноштво фирми код нас тиме бави.

У наставку трибине Жељко Ињац је казао да се под  интернет-зарадом обично мисли на програмере. Они су ти који, по увреженом мишљењу, раде на интернету и зарађују неколико хиљада евра месечно.

То, нагласио је Ињац, у реалности није баш тако, јер је наше тржиште већ пребукирано програмерима. Не треба се заваравати да ће свако ко је завршио програмерску школу  аутоматски наћи посао и да ће одлично живети.

– Да ли ће зарадити ситниш или на свом банковном рачуну имати пола милиона евра, зависи од способности да презентује свој рад послодавцима. То је рударски посао. Пет-шест година је максимум колико један човек може да ради тај посао неопходним темпом. Зарадиће, истина, велики новац, али за све то време неће имати ни породични ни друштвени живот – рекао је Ињац.

Он је додао да код нас нема много правих програмера који су завршили одговарајућу школу, а не некакав курс. Људи са завршеним курсевима могу да раде веб-дизајн, али су цене око 100 до 200 евра по сајту.

– Да би се добро зарадило, треба имати неколико таквих послова месечно, а то су већином хонорарни послови и треба свако добро да размисли пре него што се са свог сталног занимања пребаци на интернет послове. За успех су потребни  истрајност, таленат и вештина да на најбољи начин промовишемо себе – закључио је Ињац.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања