Владимир Ваухник и југословенска тајна служба у Немачкој у Другом светском рату

18/06/2018

Трибина „Владимир Ваухник и југословенска тајна служба у Немачкој у Другом светском рату” одржана је у понедељак 18. јуна у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Срђан Граовац, историчар.

На почетку трибине Граовац је навео да су „генерал Рачић”, „Васић” и „Вајко” били само неки од псеудонима које је у току своје богате обавештајне каријере користио пуковник Владимир Ваухник, војни аташе Југословенског посланства у Берлину. Било је то у годинама пре страховите нацистичке агресије Трећег рајха на прву заједничку државу Јужних Словена.

– Име Владимира Ваухника деценијама је било познато веома малом броју историчара, док је из свести најширих слојева српске, словеначке и југословенске јавности било потпуно ишчезло. Био је велики југословенски патриота, виспрен обавештајац и својеврсни учесник у завери унутар немачких војних кругова, организованој са циљем да се обори нацистички поредак – рекао је Граовац на почетку предавања.

Ваухник (Словенија, 1896 – Аргентина, 1955) је пореклом из словеначке породице просветних радника. Од малих ногу интересовао се за војнички позив. Као најбољи, али несвршени студент Војне школе, добио је чин поручника и упућен је на источни фронт Првог светског рата који је тада избио. Показао се као изузетно храбар официр; два пута је рањаван.

По завршетку рата, придружио се војсци Краљевине СХС и наставио школовање у Београду. Био је веома успешан, а уз остало и полиглота – говорио је шест језика. Године 1938. добио је важно место војног аташеа у Берлину. По доласку се састао са свим надлежнима, укључујући и Геринга, тадашњег команданта ваздухопловства. Потом је у прикупљању информација применио тактику успостављања пријатељских односа са немачким официрима. Приређивао им је пријеме и вечере на којима је успевао да сазна важне податке.

 Ваухник је открио и тачне датуме почетка фашистичке агресије на Краљевину Југославију, а највероватније и датум покретања операције „Барбароса”.

– Био је личност која је својим радом, ризикујући сопствени живот и безбедност, умногоме допринела да у закулисним геополитичким околностима помогне обавештајним и безбедоносним системима „европских демократија” у гигантском окршају човечанства са монструозности „апетита нацистичког Молоха” – истакао је Граовац.

 Рад Владимира Ваухника и југословенске тајне службе у немачкој престоници, а у освит првих година Другог светског рата, закључио је на крају аутор трибине, представља непревазиђен пример професионалног и одговорног односа једне државне установе у патриотској мисији заштите слободе и живота државе и народа кога она представља.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања