Велико интересовање посетилаца и медија за конференцију о регионалној стабилности

09/06/2017

 

12:00 Велико интересовање посетилаца и медија за конференцију о регионалној стабилности

Конференција о регионалној стабилности пред више од 150 посетилаца званично је отворена у Културном центру Новог Сада на „Трибини младих“. Конференцију је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, док је поздравну реч и добродошлицу учесницима и посетиоцима упутио директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

Директор Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић истако је да је Нови Сад и Културни центар Новог Сада почаствован учесницима конференције и да је Нови Сад  данас средиште и агора аутентичне дебате.

– Да бисмо имали реафирмацију и нормалан живот на Балкану, најпре морају да се састану људи попут ових који седе овде данас. Оно што овде видите, то је интелектуални крем и елита са постјугословенских простора. Нови Сад је данас средиште и агора праве аутентичне дебате о нормалним вредностима који су примерени у 21. веку – рекао је Панаотовић, додавши да је Културни центар Новог Сада почаствован доласком оваквих учесника као и високих представника Српске православне цркве.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је сарадња неминовна, и да треба градити мостове који ће нас повезивати да сарађујемо на свим нивоима.

– Када све ово данас погледам, ја видим мостове, и са Загребом, и са Подгорицом, и са Сарајевом, и са Бања Луком, са свим центрима у региону. Мостови су људи који су свесни да би нашу земљу требало да правимо по мери своје деце. Зато сматрам да не постоји оправдање за изостанак дијалога о било којој теми уколико постоји добра намера да се ствари поправе. Не смемо бити таоци сопствених сујета нити грешака из прошлости – рекао је Вучевић

 

 

12: 29

Твртко Јаковина је на почетку представљања цитирао мисао из 19. века „Скривај своју снагу, чекај своје време“. Говорећи о зидинама које смо назвали регион, Балкан, Јаковина је рекао да је поента у лошој сарадњи, због које људи у Региону лоше живе и демографски пропадају.

– Оно што делимо, нажалост, само су лоше ствари, па је тако на Балкану доминантно присуство турбофолка и кича.

Јаковина је нагласио значај сарадње у региону са добрим и позитивним стварима и вредностима.

– Постоје ствари које не може овде да нам реши ЕУ, постоје ствари које морамо сами решити.

12:44

Драгољуб Којчић је похвалио директора Културног центра Новог Сада, Бојана Панаотовића, као и публику која има вољу да прича на ову тему и нагласио да је интересантно и изузетно битно што се овај догађај организује у КЦНС- у.

– Живимо на подручју где се секу различити интереси и потенцијални сукоби. Ако упорно инсистирамо на субјективној интерпретацији прошлости, то није добро. Имамо обавезу и према будућности и потомцима којима не би требало у наслеђе оставити мржњу и сукобе.

Којчић је додао да морамо конституисати две етике – прва је одређење нашег идентитета, да само кроз културу и овакве трибине треба да градимо сарадњу, али и да се успостави конкретна методологија како да се дијалог оваквог типа преточи у дело. Којчић се, такође, обратио директору КЦНС-а, Бојану Панаотовићу, похваливши га за уложен труд у организацију оваквог великог догађаја.

12:50

Дејан Јовић је говорио о појму стабилности и додао да је на нашим просторима и у друштву у ком владају насиље, нестабилност и неправда, реч стабилност итекако упитна.

– Свакако је битно да се реч стабилност критички преиспита управо кроз скупове оваквог типа. За мене је кључна реч мир.

13:17

Драган Шоћ је истакао да правду треба тражити горе, а не на земљи где се она сасвим сигурно не налази.

– Не обећавам ни оптимизам ни благу реч. Балкан је буре барута, а ватрогасце не видим у близини, истакао је Шоћ.

-У медијима сваки дан видимо јавну жељу за стабилношћу и сарадњом, а приватно за себе раде све супростно. На постјугословенском простору је много проблема, а став интелектуалних елита је: све за народ, ништа са народом, закључио је Шоћ.

 

 

13:38  Иво Висковић је истакао да се надао да ће овај скуп почети симболично у минут до дванаест, а он је почео у 12:05, па се поставља симболичко питање: да ли смо закаснили?

– Бојим се да се сукоби код нас највише спинују, а да у народу нема стварне воље за тим, и у томе битну улогу имају медији“, нагласио је Висковић.

Висковић је потом истакао лошу економску ситуацију у региону и одлив мозгова, као и последице које оставља одлазак паметних, интелигентних и креативних младих људи.

– Играмо се ватром крај бурета барута. Има ли решења? Наравно да има, а то је подизање демократске свести, али се бојим да ће нам требати сувише времена та то. Такође, потребна нам је помоћ са стране, а то је питање јако осетљиво, закључио је Висковић.

13: 53

Мухарем Баздуљ је истакао да стиче утисак да се овде под регионом подразумева оно што се зове заједнички језички простор. Југославија се развила кроз културу, али се кроз њу и распала. То показује колико је култура битан и осетљив фактор стабилности у зависности од нивоа свести о њој.

– Када говоримо о регији, верујем да говоримо о о земљама бивше Југославије минус Словенија и Македонија, плус Албанија, изјавио је Баздуљ.

14:06

Селмо Цикотић је истакао да живимо на простору који је занимљив због сусрета култура и историје и да смо на простору границе између истока и запада.

– Европа је, нажалост, постала периферија светских догађаја, а ми смо периферија те периферије, закључио је Цикотић.

14:35

Божидар Језерник је истакао да је Нови Сад град у који увек радо долази, и да је долазећи чекао на много граница па се питао како то да на овом простору има толико граница ако знамо да је постојало време када их није било.

– Чини се да наши преци нису много мислили о томе када су конситуисали заједничку државу, јер на нашим просторима има много парадокса. Истини треба погледати у очи каква год она била, истакао је Језерник.

– Ако не знамо одакле долазимо, нећемо знати ни где идемо. Посматрајући своје корене, можемо увидети да имамо много више сличности него разлика, закључио је Језерник.

15:19

Др Маријана Митровић Мијатовић је рекла да државе не треба да смањују буџет предвиђен за културу, јер она представља мост међу државама у региону.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања