Варљиво лето ’68. у КЦНС-у

18/09/2018
Пројекат „Вип Кинотека“

 

Четвртак, 27. септембар 2018.
у 19 часова
Велика сала Културног центра Новог Сада

 

Присуство слободно!

 

Да би ово култно дело било очувано, Југословенска кинотека је направила рестаурисано дигитализовано издање. Пројекат „Вип Кинотека“ – у оквиру којег се приказује овај филм и заједно потписују Југословенска кинотека и Vip mobile – омогућује да сјајни класици српске и југословенске филмске продукције дођу пред стару или потпуно нову публику, која ће се на најбољи начин, посредством квалитетних рестаурисаних копија, можда по први пут срести са најбољим филмовима домаће продукције. Дигитална рестаурација даје трајно висок стандард квалитета, у чему у региону непорециво предњачи Одељење дигиталне рестаурације Југословенске кинотеке.

Партнер пројекта у Новом Саду је Културни центар Новог Сада.

 

 

Режија: Горан Паскаљевић

Сценарио: Гордан Михић, Горан Паскаљевић

Улоге: Славко Штимац, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Ивана Михић, Мија Алексић, Сања Вејновић, Неда Арнерић, Драгана Варагић, Бранко Цвејић и др.

Продукција: „Центар филм“

СФР Југославија, 1984.

У лето 1968. године матурант Петар Цветковић стасава за љубав, заљубљујући се наизменично и истовремено у више жена, углавном зрелих и удатих: апотекарку, пекарку, библиотекарку, у обе ћерке председника суда, професорку социологије због које за матурски рад на очево одушевљење узима тему из марксизма. Потреба да коначно нађе „жену свог живота” доводи га у деликатне и комичне ситуације, што избезумљује његовог оца, општинског судију, човека уштогљених манира и догматских схаватања, који верује да се омладина мора васпитавати „чврстом руком” и који пати због свог „буржоаског порекла“, јер му је отац пре рата био геометар и школовао се у Прагу.

Када Петар коначно нађе своју истинску велику љубав, чехињу Ружењку, због тада актуелних друштвених збивања и совјетске војне интервенције у Чехословачкој, романса бива насилно прекинута.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања