Uve Plat: Čast je raditi sa mladima.

23/07/2014

Uspešno završena četvrta Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund!

 

Šezdeset polaznika od kojih najmlađi ima samo 12 godina, devet polaznika koji su došli iz Dortmunda da se usavršavaju, sedam domaćih i stranih eminentnih muzičara koji su držali radionice, tri džem sešna i tri koncerta, obeležili su ovogodišnju “Letnju džez akademiju Novi Sad – Dortmund” koja je održana od 13. do 22. jula u Kulturnom centru Novog Sada.

Deset dana dobre zabave, druženja i usavršavanja u muzičkom smislu, zaokružio je završni koncert “Letnje džez akademije Novi Sad-Drtmund” u klubu “Tribina mladih” novosadskog Kultirnog centra. Polaznici i profesori, pokazali su svoj talenat ali i predstavili svoj trud i znanje koje su stekli tokom ovogodišnje Akademije i tako oduševili mnogobrojnu publiku koja je došla da čuje dobre zvuke džeza.

Saradnja Kulturnog centra Novog Sada sa džez muzičarima iz Dortmunda, počela je pre dvanaest godina gostovanjem Big benda Džez akademije „Glen Bušman“ na Novosadskom džez festivalu, a nastavljena je kroz radionice za mlade novosadske muzičare koje je držao profesor Uve Plat. Ovaj istaknuti saksofonista zadovoljan je napretkom Akademije, koja iz godine u godinu okuplja sve više zainteresovanih za dobru i kvalitetnu muziku.

Radeći sa ovim mladim talentovanim ljudima velika je čast. Kada ste mladi i učestvujete u ovakvom letnjem kampu, ponese vas društvo, pa ostajete do kasno, idete na žurke, družite se. Za ovih deset dana nijedan polaznik nije zakasnio na radionicu što govori o harizmi, požrtvovanosti, trudu i radu na sebi, i to je za veliku pohvalu. Zadovoljan sam ovogodišnjom Akademijom, bilo mi je zadovoljstvo da ponovo obučavam decu sa kojima ću, naravno, ostati u kontaktu- rekao je Plat.

Osim eminentnog muzičara i pedagoga, na Akademiji su predavali i trombonist, Rafeal Klem, trubač, Klaus Hajman, gitarista, Vanja Kavrešan, basista, Igor Molnar, bubnjar, Miroslav Karlović i pijanista, Aleksandar Dujin. Čitav projekat “Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund” osmišljen je pre četiri godine, a zahvaljujući njemu, naši mladi muzičari imaju jedinstvenu priliku da uče i sviraju rame uz rame sa nekim od najboljih džezera.

Spajajući muzičare svih generacija koji su svojom harizmom, talentom radom, trudom i na kraju zvukom pokazali njen značaj, Akademija je sugrađanima pružila dobre zvuke džeza. Prema rečima urednice muzičkog programa KCNS, Vesne Kaćanski, osim što okuplja mlade muzičare, Akademija učvršćuje i odnose između dva grada pobratima, Novog Sada i Dortmunda. Takođe, džez akademiju obeležila je i dobra saradnja sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“ koja je polaznicima ustupila prostor za vežbanje.

-Najveći deo polaznika bio je iz Novog Sada, ali tu su i muzičari koji su došli iz drugih gradova, što ukazuje da se dobar glas o Akademiji širi po Srbiji i ona bi uskoro mogla da preraste u internacionalnu manifestaciju. Od kada se održava, više naših muzičara bilo je u Dortmundu i učestvovali su u radionicama, na koncertima, ali i gostovali u drugim nemačkim gradovima. – rekla je Vesna Kaćanski, naglašivši da manifestacija opstaje kako zbog muzičara kojih je sve više, tako i zbog publike koja voli da čuje dobre i kvalitetne zvuke džeza, i dodaje da ipak podrška ova dva grada manifestaciju čini održivom.

Muzička redakcija Kulturnog centra i ovog leta je potpuno besplatno, uz najbolje domaće i inostrane profesore, deset dana obučavala mlade i talentovane muzičare. Sudeći po njihovom raspoloženju, jedva čekaju iduće leto kako bi se ponovo družili i radili na usavršavanju muzičkog obrazovanja.

 

IZJAVE POLAZNIKA:

 

Dimitrije Radisavljević, polaznik iz Beograda, za Akademiju je čuo od brata, i zajedno sa njim došao je da usavrši svoje znanje i druži se sa ostalim muzičarima i profesorima.

“Brat od ujaka me je uveo u džez, pa mi je i on rekao za ovu Akademiju. Moj profesor je Rafael Klem koji nas je podučavao i pripremao za završni koncert. Radionice su bile vrlo interesantne, a prikupio sam i mnogo korisnih stvari i informacija. Veoma sam zadovoljan i svakom bih preporučio da dođe, da svoje muzičko iskustvo podigne na viši nivo, jer biti muzičar iziskuje dosta vežbe i usavršavanja, posebno ako vas interesuje džez”- kaže Radisavljević, učenik Muzičke beogradske gimnazije.

 

 

 

Radoš Manigoda, najmlađi polaznik ovogodišnje Akademije je iz Novog Sada i ima 12 godina, svira saksofon i uporedo pohađa Osnovnu školu „Petefi Šandor“ i Muzičku školu „Josip Slavenski“. On je pobrao sve simpatije profesora Uve Plata, ali i publike koja je imala priliku da čuje njegov nastup na završnom koncertu. Ovaj mladi i talentovani dečak, kako kaže, veoma je zadovoljan Akademijom i voleo bi da dogodine ponovo učestvuje.

„Naučio sam kako da improvizujem, da ne moram slepo da gledam u note, već i sam da odsviram neku svoju melodiju. U fri džezu imam mogućnost da, negledajući u note, improvizacijom stvaram sopstvenu melodiju, a to me je naučio profesor Uve Plat. Žao mi je što tako kratko traje, voleo bih da mogu celo leto da provedem na Akademiji.“- rekao je Manigoda.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja