Уве Плат: Част је радити са младима.

23/07/2014

Успешно завршена четврта Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд!

 

Шездесет полазника од којих најмлађи има само 12 година, девет полазника који су дошли из Дортмунда да се усавршавају, седам домаћих и страних еминентних музичара који су држали радионице, три џем сешна и три концерта, обележили су овогодишњу “Летњу џез академију Нови Сад – Дортмунд” која је одржана од 13. до 22. јула у Културном центру Новог Сада.

Десет дана добре забаве, дружења и усавршавања у музичком смислу, заокружио је завршни концерт „Летње џез академије Нови Сад-Дртмунд“ у клубу „Трибина младих“ новосадског Култирног центра. Полазници и професори, показали су свој таленат али и представили свој труд и знање које су стекли током овогодишње Академије и тако одушевили многобројну публику која је дошла да чује добре звуке џеза.

Сарадња Културног центра Новог Сада са џез музичарима из Дортмунда, почела је пре дванаест година гостовањем Биг бенда Џез академије „Глен Бушман“ на Новосадском џез фестивалу, а настављена је кроз радионице за младе новосадске музичаре које је држао професор Уве Плат. Овај истакнути саксофониста задовољан је напретком Академије, која из године у годину окупља све више заинтересованих за добру и квалитетну музику.

Радећи са овим младим талентованим људима велика је част. Када сте млади и учествујете у оваквом летњем кампу, понесе вас друштво, па остајете до касно, идете на журке, дружите се. За ових десет дана ниједан полазник није закаснио на радионицу што говори о харизми, пожртвованости, труду и раду на себи, и то је за велику похвалу. Задовољан сам овогодишњом Академијом, било ми је задовољство да поново обучавам децу са којима ћу, наравно, остати у контакту- рекао је Плат.

Осим еминентног музичара и педагога, на Академији су предавали и тромбонист, Рафеал Клем, трубач, Клаус Хајман, гитариста, Вања Каврешан, басиста, Игор Молнар, бубњар, Мирослав Карловић и пијаниста, Александар Дујин. Читав пројекат „Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд“ осмишљен је пре четири године, а захваљујући њему, наши млади музичари имају јединствену прилику да уче и свирају раме уз раме са неким од најбољих џезера.

Спајајући музичаре свих генерација који су својом харизмом, талентом радом, трудом и на крају звуком показали њен значај, Академија је суграђанима пружила добре звуке џеза. Према речима уреднице музичког програма КЦНС, Весне Каћански, осим што окупља младе музичаре, Академија учвршћује и односе између два града побратима, Новог Сада и Дортмунда. Такође, џез академију обележила је и добра сарадња са Музичком школом „Исидор Бајић“ која је полазницима уступила простор за вежбање.

-Највећи део полазника био је из Новог Сада, али ту су и музичари који су дошли из других градова, што указује да се добар глас о Академији шири по Србији и она би ускоро могла да прерасте у интернационалну манифестацију. Од када се одржава, више наших музичара било је у Дортмунду и учествовали су у радионицама, на концертима, али и гостовали у другим немачким градовима. – рекла је Весна Каћански, наглашивши да манифестација опстаје како због музичара којих је све више, тако и због публике која воли да чује добре и квалитетне звуке џеза, и додаје да ипак подршка ова два града манифестацију чини одрживом.

Музичка редакција Културног центра и овог лета је потпуно бесплатно, уз најбоље домаће и иностране професоре, десет дана обучавала младе и талентоване музичаре. Судећи по њиховом расположењу, једва чекају идуће лето како би се поново дружили и радили на усавршавању музичког образовања.

 

ИЗЈАВЕ ПОЛАЗНИКА:

 

Димитрије Радисављевић, полазник из Београда, за Академију је чуо од брата, и заједно са њим дошао је да усаврши своје знање и дружи се са осталим музичарима и професорима.

„Брат од ујака ме је увео у џез, па ми је и он рекао за ову Академију. Мој професор је Рафаел Клем који нас је подучавао и припремао за завршни концерт. Радионице су биле врло интересантне, а прикупио сам и много корисних ствари и информација. Веома сам задовољан и сваком бих препоручио да дође, да своје музичко искуство подигне на виши ниво, јер бити музичар изискује доста вежбе и усавршавања, посебно ако вас интересује џез“- каже Радисављевић, ученик Музичке београдске гимназије.

 

 

 

Радош Манигода, најмлађи полазник овогодишње Академије је из Новог Сада и има 12 година, свира саксофон и упоредо похађа Основну школу „Петефи Шандор“ и Музичку школу „Јосип Славенски“. Он је побрао све симпатије професора Уве Плата, али и публике која је имала прилику да чује његов наступ на завршном концерту. Овај млади и талентовани дечак, како каже, веома је задовољан Академијом и волео би да догодине поново учествује.

„Научио сам како да импровизујем, да не морам слепо да гледам у ноте, већ и сам да одсвирам неку своју мелодију. У фри џезу имам могућност да, негледајући у ноте, импровизацијом стварам сопствену мелодију, а то ме је научио професор Уве Плат. Жао ми је што тако кратко траје, волео бих да могу цело лето да проведем на Академији.“- рекао је Манигода.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања