Uskoro počinje 19. Novosadski džez festival

28/10/2017

Uskoro počinje 19. Novosadski džez festival

19. Novosadski džez fesitval, počeće 15. novembra i trajaće do 18. novembra, najvaljeno je na konferenciji za novinare u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. O programu i šta sve posetioci mogu očekivati na ovogodišnjem festivalu govorila je Vesna Kaćanski, urednica muzičkog programa KCNS-a i izvršni producent Festivala.

Ovogodišnji Novosadski džez festival donosi bogat program, tako Novosađane ali i sve one koji vole ovu vrstu muzike očekuje prava džez fuzija. Prvog dana festivala,16. novembra, publici će svoje poznate zvuke džeza predstaviti Novosadski Big Bend i Denis King, nakon kojih će nastupiti Miguel Zenon Quartet, i za kraj Dušan Jevtović trio. Drugog dana nastupaće Vladimir Samardžić Soularity feat. Felipe Salles, Mokhtar Samba, Nenad Gajin, nakon čega će nastupiti Kurt Rosenwinkel Standards Trio i Kekko Fornarelli Trio. Poslednjeg dana glavnog programa Novosađane očekuje svetska zvezda američki džez bubnjar Billy Cobham sa bendom, nakon kojeg će nastupiti Big Bend RTS sa trombonistom Samuelom Blaserom i Antonio Farao’ Trio – najavila je Kaćanski.

Festival će, prema rečima Vesne Kaćanski, kao i prethodnih godina imati predprogram a prvenstveno je reč o džez radionicama koje će biti održavane u okviru Vokalne radionice u Muzičkoj školi „Josip Slavenski “, koju će voditi Petra Leona Matiša (završila Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu) i njen saradnik Vladimir Veljković, koji će je pratiti na klaviru. Predprogram nam 14. novembra donosi i promociju nove knjige „Zvuci vremena“ Vojislava Bubiše Simića. Moderator će biti Vitomir Simurdić, dok će Aleksandar Dujin i Dragan Kozarčić biće zaduženi za muziku koja će oplemeniti to veče.

Kaćanski je podsetila da će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture 2021. godine, a tome su doprinele mnoge manifestacije, među kojima je i Novosadski džez festival. – U saradnji sa fondacijom „Novi Sad 2021“ , u okviru predstojećeg festivala uvešćemo Dan džeza, na kojem će svirati bendovi iz evropskih prestonica kulture: Trio „AFIUM“ (Pečuj, Mađarska), Grossmutterchen Hatz & Klok (Sankt Polten, Austrija) i Karageorgiev Quartet (Plovdiv,Bugarska). Ukupno tri benda iz ovih gradova nastupiće 15. novembra u Novosadskom pozorištu „Ujvideki Sinhaz“ – najavila je Kaćanski.

U okviru Festivala biće upriličena i Radionica „Zvučni snop“, koja će biti realizovana u saradnji sa Školom „Milan Petrović.“ Neće izostati ni muzička radionica „El Sistema“, koju priprema Centar za socijalni rad u saradnji sa KCNS. Ova radionica okuplja decu ulice kojoj se na ovaj način, preko muzike, predočava lepša i optimističnija strana života. Deca iz svih radionica imaće priliku da neko vreme provedu zajedno u okviru zajedničke radionice.

Tradicija dobrih džem sešna nastaviće se i dalje, pa će tokom glavnog programa u Srpskom narodnom pozorištu za džem sešne biti zadužen Haus bend (Adam Klem, Aleksandar Bahun i Nikola Matošić i Dušan Ivanišević). U Kulturnom centru Novog Sada će, takođe, biti održana radionica 16. novembra, koju će držati Uroš Šećerov i Jasna Jovićević. Posebnost ove radionice je da će trajati dva dana – prvog u KCNS-a, a drugog na Popovici, u studiju za ars integralnu improvizaciju Fondacije Vladimira Labata Rovnjeva. Posebnu radionicu održaće u SNP – u Miša Komnenić, klavijaturista iz Beograda, kao i bend Vlade Samardžića.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања