Уредник књижевног програма Ђорђо Сладоје добитник награде Деспотица мати Ангелина

09/08/2018

Уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада и песник Ђорђо Сладоје и Ансамбл „Вила“ овогодишњи су добитници награде Деспотица мати Ангелина, за допринос лепоти и достојанству живота, коју додељују Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске.

Лауреатима ће награду уручити Епископ сремски господин Василије, на дан Свете Мајке Ангелине, 12. августа, у манастиру Крушедол на Фрушкој гори, задужбини њене породице, последњих сремских деспота Бранковића, из лозе Немањића.

У образложењу, у име организатора, Епископ сремски господин Василије и Софија Љуковчан, уредник и аутор у редакцији уметничког програма РТВ Војводине, између осталог, наводе да је, уз љубав као убедљиво најексклузивније стање душе, управо лепота та која рађа мисао о достојанству и драгоцену спознају да смо део узвишеног, те да, у том контексту, имамо кога да памтимо и на кога да се угледамо.

„Желимо да ту истину свако од нас понесе кући са доделе награде Деспотица мати Ангелина и својим деловањем оживљава у својој свакодневици“, пише у образложењу.

Уредник књижевног програма у КЦНС и песник, Ђорђо Сладоје, рекао је да се искрено обрадовао овој награди, додавши да је преподобна мати Ангелина и након пет векова остала симбол духовне снаге и лепоте и пример жртвовања за опште добро на начин који је данас готово незамислив.  „Уз то, морам, рећи, да се добро осјећам у друштву досадашњих добитника – Ђорђа Николића, Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога, Емира Кустурице“, додао је Сладоје.

Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић – преподобне мати Ангелине, у почетку додељивана је за најбољу објављену књигу на српском језику (године 2013. за књигу „Ви нисте од овога света“, СКЗ, песнику Ђорђу Николићу; године 2014. за поему „Оли ми га дат“, Октоих, Штампар Макарије и Андићев институт, песнику Матији Бећковићу и године 2015. за збирку „Преко пепела“, Православна реч, песнику Рајку Петрову Ногу), а прошлог лета прерасла је књижевни контекст, те се додељује институцији и заслужном појединцу за њихова дела и делања којима доприносе лепоти и достојанству живота (године 2017. Емиру Кустурици и Галерији Матице српске).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања