Трибина „Војвода Живојин Мишић – победник у служби роду и отаџбиниˮ

24/07/2017

Трибина историчара Милована Балабана под насловом „Војвода Живојин Мишић – победник у служби роду и отаџбиниˮ , биће одржана у петак 28. јула са почетком у 19 часова, у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра у Новом Саду.

На трибини ће бити речи о животу, војничкој каријери и бескомпромисним ставовима које је током свог живота, поводом многих војних али и политичких питања, изражавао Војвода Живојин Мишић. Исто тако, биће речи о стању у Србији и свету током живота славног српског војводе, а нарочито почетком XX века и у време Првог светског рата. Борби за ослобођење Старе Србије и херојском отпору који је она пружила Аустроуграској током Првог светског рата, као и доприносу савезничкој ствари у Великом рату.

Војвода Мишић био је дете из српског села које је, рођено половином XIX века, још увек живело у складу са традицијом, чувајући вредносни систем наслеђен од предака и преношен васпитањем на младе нараштаје. Животну снагу војвода је црпео из духовних вредности које је добио у детињству, што се одразило на његову одважност, смелост и надасве храброст – како на фронту тако и у ситуацијама када је био у контакту са надређеним српским и свезничким генералима, али и када је требало политичарима да каже оно што мисли и што сматра да је исправно.

Његова иницијатива током Колубарске битке (није презао да се конфронтира ни са надређеним војводом Путником) довела је до највеће и најмаестралније савезничке и српске победе током 1914, а његово командовање српском војском током пробоја Солунског фронта исписало је нови мит српске војске и српског народа. Тај мит је   имао за главну вредност слободу (као уосталом и сви српски митови), у коју су јуришали српски војници 1918. године под Мишићевом командом, ослобађајући Србију и стварајући основ за прављење једне веће државе.

Дакле, на трибини ће бити речи о ставу Мишића према новој заједници Јужних Словена (као и свему горе наведеном), али посебно ће бити апострофирана личност војводе изграђиваној у време великих искушења српског народа, а под утицајем вековних вредности које су Срби изграђивали од Светог Саве, преко Косовског мита, па све до Карађорђевог устанка и почетка процеса ослобођења народа од столетног турског ропства.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања