Tribina „Tolstoj – tragični div iz Jasne Poljane“

26/04/2017

Tribina istoričara Milovana Balabana „Tolstoj – tragični div iz Jasne Poljane” biće održana u petak, 28. aprila u 19 časova u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Gost tribine biće Fata Eganović, diplomirani filolog srbistike.

Na tribini će biti reči o književnom i životnom putu Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji spada svakako u vrh, ne samo ruske nego i svetske književnosti. Tolstoj je bio pisac, ali i mislilac i filozof čiji je pogled na svet proizveo krajnji pacifizam preciziran u životnom motu ne suprotstavljati se zlu nasiljem.

“Rat i mir”, “Ana Karenjina” i “Vaskrsenje” su velika dela Tolstoja. Ona, uz mnoštvo pripovedaka koje je napisao ovaj ruski klasik, prikazuju rusko društvo tadašnjeg vremena, ali i evropsko, kao i politička i strateška kretanja i previranja u tadašnjoj Evropi, pokušavajući da objasne smisao, kako istorijskih događaja, tako i ličnosti koje su ključne i tim turbulencijama.

No, Tolstoj uprovo posle sticanja velike književne slave upada u krizu i počinje da traži smisao života, uvidevši da slava i sve ostalo što je imao rođenjem i stekao tokom života ne mogu da zadovolje, osmisle i zamene onaj suštinski deo čoveka – njegovu žeđ i potrebu za Bogom. Zbog toga se Tolstoj sve svoje snage usmerava u potragu za Bogom, pokušavajući prvo u pravoslavnoj crkvi, a posle toga i u ostalim religijama da nađe utehu za svoja duševna stradanja.

Ipak do kraja ne nalazi smirenje, iako je formirao neku vrstu sopstvenog učenja sa značajnim brojem sledbenika. Na tribini će biti stavljen akcenat na Tolstoju kosmopoliti, pacifisti, svetski poznatom mirotvorcu (ali suštinskom mirotvorcu sa pacifizmom kao nekom vrstom lične religije), ali i velikanu koji  nije uspeo da prihvati pravoslavlje i koji do kraja života nije uspeo da nađe sopstveni mir i utehu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja