Трибина „Толстој – трагични див из Јасне Пољане“

26/04/2017

Трибина историчара Милована Балабана „Толстој – трагични див из Јасне Пољане” биће одржана у петак, 28. априла у 19 часова у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Гост трибине биће Фата Егановић, дипломирани филолог србистике.

На трибини ће бити речи о књижевном и животном путу Лава Николајевича Толстоја, који спада свакако у врх, не само руске него и светске књижевности. Толстој је био писац, али и мислилац и филозоф чији је поглед на свет произвео крајњи пацифизам прецизиран у животном моту не супротстављати се злу насиљем.

“Рат и мир”, “Ана Карењина” и “Васкрсење” су велика дела Толстоја. Она, уз мноштво приповедака које је написао овај руски класик, приказују руско друштво тадашњег времена, али и европско, као и политичка и стратешка кретања и превирања у тадашњој Европи, покушавајући да објасне смисао, како историјских догађаја, тако и личности које су кључне и тим турбуленцијама.

Но, Толстој упрово после стицања велике књижевне славе упада у кризу и почиње да тражи смисао живота, увидевши да слава и све остало што је имао рођењем и стекао током живота не могу да задовоље, осмисле и замене онај суштински део човека – његову жеђ и потребу за Богом. Због тога се Толстој све своје снаге усмерава у потрагу за Богом, покушавајући прво у православној цркви, а после тога и у осталим религијама да нађе утеху за своја душевна страдања.

Ипак до краја не налази смирење, иако је формирао неку врсту сопственог учења са значајним бројем следбеника. На трибини ће бити стављен акценат на Толстоју космополити, пацифисти, светски познатом миротворцу (али суштинском миротворцу са пацифизмом као неком врстом личне религије), али и великану који  није успео да прихвати православље и који до краја живота није успео да нађе сопствени мир и утеху.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања