Трибина „Срби и србофобија у Великом рату“ аутора професора доктора Саше Марковића

12/10/2016

Професор доктор Саша Марковић одржао је трибину „Срби и србофобија у Великом рату“ у среду 12. октобра  на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада.

Аутор трибине говорио је о нетрпељивој и империјалној политици Аустро-Угарске монархије према националним интересима Срба, која је кулумнирала после атентата у Сарајеву 28. јуна 1914. године.  У такмичењу око што острашћеније осуде Срба, укључили су се и бројни представници друштвене елите јужнословенских народа. Очекивана југословенска солидарност, на видно разочарење Београда, у потпуности је изостала.

img_5788
Професор доктор Саша Марковић

– Ово је врло захтевна, одговорна али ипак популарна тема у вези са Првим светском рату и односу  суседних народа и великих сила према Србима – рекао је др Марковић.

Професор доктор Марковић истакао је да се Европа и читав свет налазе у периоду обележавања стогодишњице Великог рата и у току протекле две године одржани су бројни научни скупови јер је тема веома обимна и постоји велики број историјских извора који се баве овом тематиком. Према речима Марковића, историографска школа Европе посветила је велику пажњу једном од највећих сукоба у историји човечанства.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Zg1vWi_e36Q[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања