Tribina Psihopolis – Kako sami sebi dodajemo stres na poslu

28/03/2014

 

Zašto zaposleni igraju psihološke igre, kakve probleme stvaramo igrajući ih i kako smanjiti štetu od njih? Na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušale su da odgovore transakciona psihoterapeutkinja, Dragana Boka i menadžerke ljudskih resursa, Lidija Došen i Ivana Katić, u okviru „Psihopolisa“, koji je održan u novosadskom Kulturnom centru.

Kada nakon profesionalnog usavršavanja počnemo da gradimo karijeru i da se upoznajemo sa radnim okruženjem, puni smo očekivanja i optimizma. Međutim, posle izvesnog vremena često shvatimo da se neko psihološki igra sa nama.  Tada klonemo duhom, svoj posao više ne gledamo toliko optimistično, i on nam postaje sve veći teret.

Kako je objasnila Ivana Katić, stručnjakinja u oblasti ljudskih resursa, u današnje vreme loši međuljudski odnosi su sve intenzivniji, i to uglavnom utiče na pad morala i motivacije kod zaposlenih.

-Psihološke igre u preduzećima predstavljaju jedan od najdestruktivnijih načina da bi se upravljalo ljudima. Danas je teško naći dobrog zaposlenog, koji će vam odgovarati po svim karakteristikama i uklopiti se u organizacionu strukturu, s druge strane lideri koji vode organizaciju često se poigravaju sa svojim zaposlenima. Ovakve igre su prepreke u učenju, i ljudi koji su žrtve toga, često osete da se u njihovoj okolini dešava nešto neobično. U okruženju u kojem smo stalno na oprezu i gde ima puno sumnje, shvatimo da tu nema mogućnosti za usavršavanje – rekla je doc. Dr Ivana Katić koja je napravila podelu preduzeća na tradicionalne i savremene, nakon čega je, kroz slikovite primere objasnila posetiocima kako se igraju psihološke igre.

Da je psihološka igra proces pun drame, saglasna je i transakciona psihoterapeutkinja,  Dragana Boka, koja je objasnila da u takvim igrama postoje tri aktera-žrtva, progonitelj i spasilac.

– U transakcionoj analizi postoji koncept Karmenovog trougla, koji na vrlo jednostavan način objašnjava komplikovane zaplete. Kako vi u tom zapletu da izađete iz igre? Transakciona analiza može da odgovori na ovo pitanje. Najbitniji je način na koji percepiramo ono što nam se dešava i kako analiziramo taj kontekst, ali i da ne budemo niti suviše aktivni niti suviše pasivni. Na taj način dovešćemo do promene koja će svakako biti primećena u našem poslovnom okruženju -zaključila je Boka.

Psihološke igre koje igramo na poslu ni malo nisu naivne i slobodno mogu da se uporede sa  „vrzinim kolom“,  objasnila je Lidija Došen. Ona je dodala da to može da postane i opasno jer  uloge vrlo lako mogu da se promene, pa iz progonitelja često možete da završite kao žrtva, i obrnuto.

[youtube]http://youtu.be/rSwUQRkFF9Q[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=suiF-2i6VM0[/youtube]

Komentari

Snezana Zolotic Snezana Zolotic

Psihopolisove tribine su dragocene danas, kada smo izlozeni mnogobrojnim stresnim situacijama, na koje treba adekvatno odreagovati.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja