Трибина Психополис – Како сами себи додајемо стрес на послу

28/03/2014

 

Зашто запослени играју психолошке игре, какве проблеме стварамо играјући их и како смањити штету од њих? На ова, али и многа друга питања покушале су да одговоре трансакциона психотерапеуткиња, Драгана Бока и менаџерке људских ресурса, Лидија Дошен и Ивана Катић, у оквиру „Психополиса“, који је одржан у новосадском Културном центру.

Када након професионалног усавршавања почнемо да градимо каријеру и да се упознајемо са радним окружењем, пуни смо очекивања и оптимизма. Међутим, после извесног времена често схватимо да се неко психолошки игра са нама.  Тада клонемо духом, свој посао више не гледамо толико оптимистично, и он нам постаје све већи терет.

Како је објаснила Ивана Катић, стручњакиња у области људских ресурса, у данашње време лоши међуљудски односи су све интензивнији, и то углавном утиче на пад морала и мотивације код запослених.

-Психолошке игре у предузећима представљају један од најдеструктивнијих начина да би се управљало људима. Данас је тешко наћи доброг запосленог, који ће вам одговарати по свим карактеристикама и уклопити се у организациону структуру, с друге стране лидери који воде организацију често се поигравају са својим запосленима. Овакве игре су препреке у учењу, и људи који су жртве тога, често осете да се у њиховој околини дешава нешто необично. У окружењу у којем смо стално на опрезу и где има пуно сумње, схватимо да ту нема могућности за усавршавање – рекла је доц. Др Ивана Катић која је направила поделу предузећа на традиционалне и савремене, након чега је, кроз сликовите примере објаснила посетиоцима како се играју психолошке игре.

Да је психолошка игра процес пун драме, сагласна је и трансакциона психотерапеуткиња,  Драгана Бока, која је објаснила да у таквим играма постоје три актера-жртва, прогонитељ и спасилац.

– У трансакционој анализи постоји концепт Карменовог троугла, који на врло једноставан начин објашњава компликоване заплете. Како ви у том заплету да изађете из игре? Трансакциона анализа може да одговори на ово питање. Најбитнији је начин на који перцепирамо оно што нам се дешава и како анализирамо тај контекст, али и да не будемо нити сувише активни нити сувише пасивни. На тај начин довешћемо до промене која ће свакако бити примећена у нашем пословном окружењу -закључила је Бока.

Психолошке игре које играмо на послу ни мало нису наивне и слободно могу да се упореде са  „врзиним колом“,  објаснила је Лидија Дошен. Она је додала да то може да постане и опасно јер  улоге врло лако могу да се промене, па из прогонитеља често можете да завршите као жртва, и обрнуто.

[youtube]http://youtu.be/rSwUQRkFF9Q[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=suiF-2i6VM0[/youtube]

Коментари

Snezana Zolotic Snezana Zolotic

Psihopolisove tribine su dragocene danas, kada smo izlozeni mnogobrojnim stresnim situacijama, na koje treba adekvatno odreagovati.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања