Tribina o srpskoj golgoti 1916. godine autora Ognjena Karanovića

06/12/2016

Tribina „Srpska golgota i vaskrsnuće 1916. godine – segment ili fundament srpske kulturne baštine“ održana je u utorak 6. decembra  na „Tribini mladih“. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Ciklus predavanja i tribina posvećenih kulturi sećanja nastavljen je i ovog utorka tribinom koju je održao istoričar Ognjen Karanović, a tema je bila srpsko stradanje i vaskrsnuće u Velikom ratu tokom 1916. godine.

img_1017
Ognjen Karanović, istoričar

-Hvala Kulturnom centru Novog Sada i rukovodstvu koje prepoznaje važnost ovakvih tema. Kada govorimo o srpskoj golgoti i vaskrnuću tokom te 1916. godine moramo znati da nijedna godina tog strašnog rata nije bila okončana, a da se na kraju nisu brojale hiljade nedužnih žrtava. Ipak 1916. godina bila je najteža za srpski narod tokom Prvog svetskog rata – naglasio je Karanović.

Karanović je govorio o prilikama u ratom zahvaćenoj Srbiji i nadaleko poznatoj „Albanskoj golgoti“, o životu izmučenih vojnika i civila na ostrvu Krf koji su uprkos teškim i životnim prilikama i dalje mislili na svoju zemlju u koju su se posle i vratili.

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja