Трибина о српској голготи 1916. године аутора Огњена Карановића

06/12/2016

Трибина „Српска голгота и васкрснуће 1916. године – сегмент или фундамент српске културне баштине“ одржана je у уторак 6. децембра  на „Трибини младих“. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар.

Циклус предавања и трибина посвећених култури сећања настављен је и овог уторка трибином коју је одржао историчар Огњен Карановић, а тема је била српско страдање и васкрснуће у Великом рату током 1916. године.

img_1017
Огњен Карановић, историчар

-Хвала Културном центру Новог Сада и руководству које препознаје важност оваквих тема. Када говоримо о српској голготи и васкрнућу током те 1916. године морамо знати да ниједна година тог страшног рата није била окончана, а да се на крају нису бројале хиљаде недужних жртава. Ипак 1916. година била је најтежа за српски народ током Првог светског рата – нагласио је Карановић.

Карановић је говорио о приликама у ратом захваћеној Србији и надалеко познатој „Албанској голготи“, о животу измучених војника и цивила на острву Крф који су упркос тешким и животним приликама и даље мислили на своју земљу у коју су се после и вратили.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања