Све успешнији програми Ел Системе у Новом Саду

10/08/2017

Све успешнији програми Ел Системе у Новом Саду

После изузетно успешног заједничког концерта са 150 деце из свих центара широм Србије и диригентом Херардом Естрадом на Коларцу, 25. априла ове године, Music art project – Ел Система Србија програм наставио је са својим уобичајеним активностима до краја школске године,спроводећи их у оквиру основних, музичких школа, као и у оквиру Центра за социјални рад града Новог Сада и хора „Круна од нотаˮ.

– Центри су самостално наставили са активностима припремајући се за нове завршне концерте, као што је програм који је спровођен у оквиру Европског Прогреса који се завршио концертом на отвореној бини у Сурдулици у јуну месецу, на коме су деца извела, поред композиција већ извођених на Коларцу, нове композиције спремане на новом мајсторком курсу одржаном пред концерт – објаснила је Ђурђа Папазоглу, извршни и уметнички директор Music art project – Ел Система из Србије.

Она истиче да се лепота Ел Система програма састоји у честим и разноврсним концертима на којима се деца уче да брже и ефикасније раде, а самим тим и више траже од себе самих и боље планирају свој распоред рада.

У жељи да што већи број деце отпочне свој музички развој уз свирање неког од инструмената и с обзиром на то да се програм спроводи и у основним школама, родила се потреба за куповином већег броја инструмената.

– На јесен ћемо отпочети акцију прикупљања донација за инструменте, као и у виду већ коришћених инструмената. Велики број људи нам се јавио. Наш програм користи и Орфовинструментаријум који на најбољи начин уводи дете у свет музике, али ће у једном тренутку бити неопходно да се оно сусретне и са правим инструментом – казала је Папазоглу.

С тим у вези, жеља је да се за потребе програма у Новом Саду прикупи довољно средстава за ударачке инструменте – конге, мале бубњеве итд, и од групе деце из програма направи права ритам секција. Будући да је диригент Херардо Естрада и виолиниста и перкусиониста, надамо се великом успеху и брзом развоју тог програма.

Music art project је наставио и традицију организовања одлазака на летње кампове за децу. Већ трећу годину заредом све  већи број професора прикључује се летњим камповима.

– На многим камповима, наши професори представили су свој педагошки приступ, а самим тим и нашу музичку педагошку традицију. Ове године, десеторо деце из програма Ел Система Србија, учествовало је у летњем кампу, са преко 240 учесника из целе Европе, који се одржао од 21. јула до 2. августа у атинском Конзерваторијуму у Грчкој. Учествовала су деца музичких школа: „Стеван Мокрањац” из Врања, „Владимир Ђорђевић” из Јагодине „Миленко Живковић” из Параћина, чији ђаци свирају дувачке и гудачке инструменте – истиче Папазоглу.

У наредним месецима, програм „Ел Системаˮ отпочеће дуго планиране активности сарадње са Центром за социјални рад града Новог Сада, Културним центром Новог Сада и школом „Милан Петровићˮ у Новом Саду која поседује вишегодишње искуство у коришћењу нестандардних музичких инструмената.

– Ми смо изузетно срећни што ћемо се музички „поигратиˮ са инструментима специјално прављеним за ту школу. У питању су инструменти који реагују на прекид звучног снопа руком или неким другим сензором, производећи звук, а самим тим и неку музичку фразу, омогућавајући деци која су суочена са проблемом моторичких вештина да учествују у креирању музичког изражаја–нагласила је Папазоглу.

Soundbeam програм познат је широм света, а школа Милан Петровић има искуство на овом плану. Она,токође, сама развија инструменте уз сарадњу свог професора музике са музичаром Курт Kоблом, правећи тзв. музичке роботе. Диригент из Венецуеле, Херардо Естрада већ ради на аранжирању композиција које укључују и класичне инструменте, а тим Music art project са својим партнерима, Културним центром Новог Сада и Центром за социјални рад, као и школом Милан Петровић, планира да овом програму прикључи још једну основну школу из Новог Сада.

Нови јесењи програм у Новом Саду, који ће се показати кроз два већа концерта као разултат интезивних четвородневних радионица, финансиран је од стране програма помоћи Аустралијске државе, под називом Direct Aid програм.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања