„Снови од блата, куће од “злата““

17/04/2018

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Снови од блата, куће од “злата“ , одржана је у уторак, 17. априла  у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а гост на трибини била је Драгана Којичић, архитекта, «Центар за земљану архитектуру» (Мошорин).

Двадесет трећа по реду Зелена дебата, припада мини-серијалу „И природа и друштво“, а прича о људима опредељеним да им живот у природном окружењу буде свакодневица.

И на овој сесији, посетиоци су чули  две, на први поглед веома сличне приче. Приче свестраних, образованих људи, светских путника, неуморних истраживача, који за свој одлазак ван града, имају другачији „алиби“.

На таласима животног мора, са југа Африке, па преко Котора, Крстићи су упловили у мирну фрушкогорску луку и настанили се на Хопову. На Сунчаној страни, недалеко од Београда, а близу Новог Сада. Марина је преводилац и туристички водич, посвећена имању које види као велику пермакултурну башту. Вук је на јави архитекта, а у живим сновима је свестрани уметник и занатлија-истраживач, спреман да се ухвати у коштац са самоизградњом куће од сламе и блата, али и са производњом вина и ракије.

Архитектура, уметност и афричка искуства била су пресудна да се породица Којичић настани у Мошорину. Бојан је историчар уметности, а Драганa архитекта, специјалиста за земљану архитектуру, председник Клуба финих заната. Она је свестрана особа, која иде у сусрет новим професионалним и животним изазовима, особа чија је позитивна енергија препозната изван наших граница. Драгана је испричала како је стара блатна кућа у Мошорину постала важан центар земљане градње, а својим позитивним искуством, засигурно ће охрабрити све оне, којима само мало недостаје да донесу важне и храбре животне одлуке.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања