Сећање је пут поштовања којим треба да идемо – изложба „Пребиловци“ свечано отворена у КЦНС

18/11/2014

Након седамдесет година, први пут је у Србији организована изложба историјских фотографија “Пребиловци” која сликовито и фактографски приказује страдања и мучења недужних Срба у истоименом селу. Културни центар Новог Сада још једном је показао колико је важно сећати се свих жртава и тиме одати поштовање за невино и мучно страдање неколико хиљада Срба.
На Трибини младих, новосадског Културног центра отворена је изложба “Пребиловци”, а аутори Предраг Лозо и Драгослав Илић, студенти историје Филозофског факултета из Бања Луке, потрудили су се да низом историјских фотографија и чињеница упознају јавност о немилом догађају који се десио у јужној Херцеговини. На отварању, посетиоцима су се осим аутора, обратили и заменик председника скупштине града Новог Сада, Мирослав Илић, председник удружења „Јадовно 1941.“ из Бања Луке, др Душан Басташић и Миленко Јахура, председник српског националног друштва „Пребиловци“.

Многобројни посетиоци који су дошли на отварање ове изложбе могли су видети како је село изгледало пре немилог догађаја, чиме су се мештани бавили, као и то какав су живот водиле настрадале породице. Хронолошки, са фактографским чињеницама, приказан је и сам чин страдања, заједно са местима на којима су Срби мучени и погубљени. На изложеним фотографијама може да се види јама Голубинка код Шурманаца, где су бацана тела убијених жена и деце. Након свирепог злоћина, јаме су бетониране, а тек пре 20 година је дозвољено да се из њих изваде посмртни остаци. Заменик председника Скупштине града Новог Сада, Мирослав Илић рекао је да наш народ треба да се сети свих жртава које су невино страдале и мученички изгубиле живот.
– Ниједан европски народ у 20. веку није доживео толико велика страдања, а са друге стране није у толикој мери потценио и заборавио на жртве као што је то учинио српски народ. Узроци великог броја проблема које данас имамо, можемо и ту пронаћи. Наш народ треба да се сећа сваке жртве која је невино страдала, јер на тај начин одаје им почаст – казао је Илић.

У Другом светском рату, од 1000 становника овог села, преживело је њих 172, док је у грађанском рату који се десио 1992. године становништво протерано, а село Пребиловци је спаљено. Насеље је израсло у симбол страдања српског народа у такозваној Павлићевој Независној Држави Хрватској. Један од аутора изложбе, Предраг Лозо, захвалио се Културном центру Новог Сада што је отворио своја врата за ову изложбу и на тај начин упознао јавност о страдању о којем се мало говори, а које је великих размера
– Бавећи се и посматрајући историју, истовремено је и благодет и проклетство. У њој су мученик и херој браћа близанци. Бавити се нечим што подразумева културу сећања, није ни мало лако, али у последње време отварају се могућности да то сећање историчари прошире и да се начине искораци како би шира јавност била упозната – рекао је Лозо, додавши да Нови Сад отворен град и да обраћа пажњу на све невине жртве српског народа.

Ове значајне историјске фотографије приказале су широј јавности сликовите и чињеничке доказе о 4000 жртава које су немилосрдно мучене. Др Душан Басташић и Миленко Јахура захвалили су се свим посетиоцима, рекавши да то доказује како грађани ипак не заборављају, али да је потребно то сећање преносити и на нове генерације. Ова изложба заједнички је пројекат Културног центра Новог Сада и удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бања Луке. Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 23. новембра на Трибини младих новосадског Културног центра.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H8F3NY0MtAs[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LF9UE0p8YCk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c02DUwnOFpo[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=a7elqbwjeME[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања