САРАДНИЦА У КЊИЖЕВНОЈ РЕДАКЦИЈИ КЦНС МАРИЈАНА ЈЕЛИСАВЧИЋ НАГРАЂЕНА НА САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ У ПИРОТУ  

26/03/2022

На 23. Салону књиге и графике у Пироту који је данас свечано затворен, додељене су награде за три најбоље приче на конкурсу који расписује Дом културе Пирот. Жири у саставу Вуле Журић и Дејан Стојиљковић донео је одлуку да од преко 500 пристиглих прича другом наградом одликује сарадницу у књижевној редакцији КЦНС Маријану Јелисавчић за причу „Load subtitles“. Прва награда додељена је Оливери Митић за причу „Два динара“, а трећа Зорану Грујићу за причу „Пустош“.

Вуле Журић је у тексту под насловом „Приче упркос свему“, који отвара зборник „Најбоља прича Пирота 2022.“ истакао: „И док се свет пред нашим очима неповратно мења, у Пироту опстаје једна лепа традиција. Чини се да ама баш ништа не може да спречи добре људе из пиротског Дома културе да почетком године распишу конкурс за кратку причу, а потом ни стотине заинтересованих да своје радове под шифром пошаљу на свима добро познату адресу. Ове године су, чини ми се, оборени сви рекорди. […] У толиком мноштву увек се, наравно, нађе и доста тога почетничког, неквалитетног, недореченог, али и ти ‘промашаји’ јесу сведочанство постојања јединствене стваралачке енергије која сваке године на површину избаци неколико сјајних радова, достојних страница најугледнијих књижевних часописа. Тако је било и овог пута. Три првонаграђене и све остале за зборник одабране приче показују ту разноврсност и свежину, држе пажњу, нагоне на размишљање – позивају на дијалог!“

Маријана Јелисавчић је докторанд на Филозофском факултету у Новом Саду, где пише дисертацију под насловом „Хорор фантастика у српској прози 19. века“. Oво јој је друга награда за прозни рад.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања