Саопштење поводом завршетка конкурса за име пројекта Дигитализација

17/10/2013

Очување и развој језика су најважнији

sls_offline_collectionПоводом Европског дана језика Културни центар Новог Сада и ЈКП “Информатика” покренули су Конкурс за нову реч за појмове “дигитализација” и “дигитално” у оквиру пројекта Дигитализација културне баштине Новог Сада, као и за име самог пројекта.

Конкурс је био отворен до 11. октобра, а у понедељак, 14. октобра је изабрано најбоље решење пристигло на Конкурс. Као најзанимљивији предлог нове речи, издвојена је реч “убројчавање” коју је предложио господин Јован Чекић, електротехничар из Новог Сада.

Нови појам ће у прво време бити коришћен у загради након постојећег: дигитализација (убројчавање), дигитализовано (убројчано), дигитално (бројчано), дигитализовати (у зависности од глаголског вида, убројчавати или убројчати). Након тога, тежићемо равноправној употреби два појма. Нажалост, није се појавио задовољавајући предлог за назив платформе тако да ће име пројекта бити „Дигитална баштина Новог Сада“ односно „Бројчана баштина Новог Сада“, са интернет адресом bbns.rs.

Препустићемо времену да покаже да ли ће нови појам бити прихваћен у употреби, али стварање речи нећемо препустити другима, јер и наш језик треба да се развија, и то је наша одговорност. У том смислу не постоје „мали“ и „велики“ језици.

Стручна јавност је имала подељене реакције на нашу иницијативу. Неки су изразили забринутост због изумирања творбе речи и подржали наше пионирске напоре да је оживимо. Други, сасвим супротно, сматрају да изумирање није проблем, али овакво оживљавање јесте.

Културни центар ће наставити да покреће сличне пројекте и расправу у стручној јавности, са циљем усклађивања са светским стандардима у творби речи, нарочито у области информационих технологија.

Свим предлагачима се захваљујемо на учешћу и труду, а јавност позивамо да новим речима прилази без предрасуда, имајући у виду да су и рачунар и железница и писмо некада биле нове речи.

Европски дан језика се обележава 26. септембра, а то је уједно био и дан када је Културни центар расписао Конкурс јер је овај дан у Европи уведен управо због слављења и подизања свести о језичкој разноликости Европе, језичког и културолошког богатства Европе које мора бити очувано и развијано. Губитак сваког језика се сматра за човечанство као губитак јединственог ресурса, те промовисање учења језика и информисање о значају истог ради повећавања степена вишејезичности и међукултуролошког разумевања, јесу од пресудне важности за сваки народ.

Коментари

Бранко Ђукић Бранко Ђукић

Културни центре, поздрављам ваш предлог да се србски језик спашава од туђица...Урадимо то на свим пољима!

Ivan Milošević Ivan Milošević

Odlična inicijativa, samo napred!! :D

стефан стефан

Ово је изненађење, али пријатно изненађење. врло ми је драго да чујем да се неко наканио да испроба ту омражену страну језика а то је творба нових речи. Одавно сам о томе напомињао и драго ми је да се неко ухватио тог посла. Мислим да би требао много већи покрет бити око творбе нових речи у српском. Језик се тиме обогаћује и освежава. Овако стагнира и изумире. Није чудо што су се поткрале толике туђице кад се ништа поводом новокованица не чини. Браво и хвала! Реч је дефинитивно ушла у мој речник.

пс. Да ли је предложена изведеница од речи "число", јер је већ застарела и чами неискоришћена? Производна је; числен је дигиталан, у/o-числен је дигитализован, у/о-числити или у/о-численити је дигитализовати. Или би число могла да се искористи за "код" и све изведенице од речи "код"; числити-кодирати, числен-кодни, oчислити/очисленити-кодификовати, очислен-кодификован итд итд.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања