Револуционарни јакобинизам Димитрија Ценића

22/10/2018

Tрибина „Револуционарни јакобинизам Димитрија Ценића“ одржана је у понедељак, 22. октобра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Љубиша Деспотовић.

На почетку трибине, Деспотовић је нагласио да је Димитрије Мита Ценић (1851–1888) најрадикалнија политичка и идеолошка личност која се појавила у другој половини 19. века. У почетку, он је био припадник покрета Светозара Марковића.

– Међутим, врло брзо долази у сукоб са Марковићем и његовим присталицама због идеолошких разлога, али и сопственог карактера наклоњеног сфери политичког екстремизма који је касније назван револуционарни јакобинизам – објаснио је аутор трибине.

Ценић је био присталица најекстремније гране социјалистичке идеологије, као једне врсте тоталитарног политичког поретка који подразумева економску једнакост грађана и фаворизовање економског принципа једнакости, остављајући по страни људска права и људске слободе. Био је и поклоник социјалне револуције и употребе најбруталнијег насиља. По Деспотовићевом мишљењу, Ценић то није постао случајно. Његов екстремизам дошао је до изражаја у сукобу са покретом Светозара Марковића после контаката које је имао у Русији, а највише у Француској и Швајцарској са припадницима руског анархистичког покрета.

Ценић је био поборник професионалног револуционарног ангажмана који је оформљен на традицијама француског јакобинизма. То је типично језуитски начин посматрања политике који је често и код нас погрешно означаван као макијавелизам, који у сврху остварења властитих, овога пута револуционарних циљева, дозвољава употребу свих средстава. Чак и примену најжешћег револуционарног насиља.

Због тог свог екстремизма, Ценић није дошао у сукоб само са покретом Светозара Марковића којем је и сам припадао, него и са радикалима Николе Пашића. Свој лист „Радник“ користио је за обрачун са „Самоуправом“, листом Светозара Марковића, а потом и са радикалима.

Деспотовић је предавање завршио цитирајући писца и политичког филозофа Николу Милошевића, који је објашњавао колико може да буде погубна идеологија, колико је опасно постати идеолошки верник и какви се све злочини могу изродити из тога.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања