Психополис – Будимо срећни између одлуке и судбине

03/01/2014

Шта је срећа? Да ли постоји формула за срећан живот? Ко су срећни људи, и да ли је срећан стил живота ствар судбине, или пак избор појединца? Одговор на ова питања, која неретко утичу на многе животне путеве, покушали су да дају један од наших најпознатијих психотерапеута,  Зоран Миливојевић и психолошкиња Јелена Пантић, у препуном клубу “Трибина младих” новосадског Културног центра.

Сваком појединцу, непресушан прилив среће даје енергију за бољи живот. Када се осећамо срећно тада смо испуњени у сваком смислу, а за разлику од тога, када смо несрећни, упадамо у различите облике депресије из којих често не видимо излаз. Савремени начин живота има и своје негативне стране, због којих готово непрестано тражимо срећу, понекад и не бирајући средства.

Такво стање духа постаје веома битан сегмент у животу појединца, у оном тренутку када је пред њега стављен избор на који начин може да дође до среће.

Док не достигнемо социјалну зрелост, количина наше среће зависи искључиво од породице и од људи који су нам блиски. Према речима психотерапеута, Зорана Миливојевића, из претеране родитељске пажње и инсистирања да дете непрекидно буде срећно,  често произилази контраефекат, односно то да дете израсте у несрећну особу.

– Грешка родитеља је да своје дете стално усрећују. Они из најбоље намере, несвесно и неразмишљајући о њиховом самосталном животу, не дозвољавају да деца понекад осете и недостатак среће. Ненавикнута на то, она постају егоцентрична и њихов  социјални живот може да буде угрожен – рекао је Миливојевић, објашњавајући да сваки појединац поседује неку своју темељну срећу, која кроз различите животне доби варира.

Да новац може да пружи срећу, сви присутни су се сложили, јер са њиме  испуњавамо своје жеље. Међутим, како је објаснила психолошкиња, Јелена Пантић, врло је битно да нам новац не представља једини извор блажесног стања духа, јер се темељна срећа подиже из више различитих извора.

–  Срећа може бити у било ком облику. То не мора увек да буде материјално стање. Трагајте за оним што вас чини срећним, али немојте то да гледате  кроз емоцију – рекла је Јелена Пантић, додавши да према резултатима истраживањима, 50 одсто среће која нам је потребна, ствара се у кругу блиских особа, док остатак зависи првенствено од нашег начина размишљања.

Срећни људи такво стање дефинишу из своје унутрашњости, те на тај начин срећу преносе и на своју спољашност. Несрећни људи, у већини случајева не поштују себе, и имају високе циљеве због којих се не осећају испуњено.

Серија Психополисових трибина која се одржава у новосадском  Културном центру, показала се и више него  корисна, а заинтересованих учесника сваки пут је све више. Тако је капацитет клуба “Трибина младих” био недовољан да прими све посетиоце који су желели да чују савете еминентних стручњака из области психологије, а они су делић свог знања о срећи поделили са присутнима.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V6mn53Df2ZU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jEXAzS6XE_Q[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања