Промоција књиге „Неми сведоци“

07/02/2014

Да о појединим догађајима из историје, понекад можемо много више сазнати помоћу детаља из обичног живота појединог периода, доказује књига професора доктора Милана Радовановића, „Неми сведоци“, која је промовисана у клубу „Трибина младих“  новосадског Културног центра. Своје виђење ове књиге посетиоцима су представили истакнути историчари и писци Војислав Беговић, др Брана Димитријевић и Јован Пејин.

Књига је подељена у три целине и садржи многе документе, као што су поштанске марке, разгледнице, жигови и фотографије, који приказују живот нашег народа у време Великог рата, између 1914. и 1915. године.

Радовановић се бавио истраживањем и анализом поштанске историје нашег народа у Првом светском рату, и тако дошао до значајних података које је објединио у свом делу.

– Великим трудом и мукотрпним истраживањем, дошао сам до разних докумената која јасно причају причу једног периода нашег народа. Колико су значајни разгледнице и писма која су послата за време Великог рата,  показују печати који су тада коришћени. Документи представљени у књизи садрже многе печате из тог времена, уз помоћ којих долазимо до сазнања како је српски народ тада живео и како су се границе наше земље померале – рекао је Радовановић, показавши фотографију разгледнице која је послата из Тиране, чији печат је сачињен од ћириличних слова.

Да се у овој  књизи налази право историјско благо, сагласан је и Јован Пејин, који је изнео своје мишљење о књизи професора Радовановића. Он је рекао да „Неми сведоци“ пружају одговор на питање ко су били Срби почетком двадесетог века. Како је објаснио, чињенице у књизи показују да је наш народ био потпуно другачији од онога како нас је представљала Аустроугарска.

– Осим изузетних докумената који говоре о животу нашег народа тог доба, у овој књизи можете да видите и како нас је Аустроугарска представљала другим државама. Можете да видите и део пропаганде те земље, кроз коју је наш народ представљен као прост и вашљив. Лоша промоција доживела је врхунац када је Аустроугарска направила умрлицу наше земље. У овој књизи можете да пронађете поштанске марке и мапе на којима је Србија припојена Аустроугарској, иако тада рат још није почео. – закључио је Пејин.

Своје мишљење је поделили су др Брана Димитријивећ и Војислав Беговић, који су сагласни да осим што ова књига приказује период живота нашег народа, она такође има велики значај и за филателисте. Како је рекао, уз помоћ докумената до којих је Радовановић дошао, они могу да повежу многе историјске догађаје који нису толико познати.

Први купац књиге „Неми сведоци“ био је Новосађанин, те се аутор, Милан Радовановић, одлучио да прву промоцију свог дела, којој је присуствовала и чланица Градског већа задужена за културу, Миланка Бркић, реализује баш у новосадском Културном центру. Радовановић се захвалио овој културној институцији, и као знак пажње поклонио књигу библиотеци Културног центра Новог Сада.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nHCEB3jo-t4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9ztrMB5o3IM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VEtujHDf7Ek[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=i4fBijH5j38[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања