Projekat BBNS pohvaljen na najvećoj Američkoj bibliotečkoj platformi: Čestitamo, Novi Sade!

28/01/2014

Read this report in English

 

Brojčana (Digitalna) javna biblioteka Amerike čestitala je Kulturnom centru Novog Sada na postavljanju sjajne platforme Brojčana baština Novog Sada i na taj način, pored Ambasade SAD u Beogradu, javno podržala napore Kulturnog centra Novog Sada i JKP Informatika na polju očuvanja i promovisanja kulturne baštine Novog Sada kroz njeno ubrojčavanje (digitalizaciju).

Na veliko zadovoljstvo zaposlenih u Brojčanoj (Digitalnoj) javnoj biblioteci Amerike, Kulturni centar Novog Sada iz Novog Sada u Srbiji, nedavno je lansirao sjajan novi sajt koristeći se tehnologijom otvorenog koda Američke brojčane (digitalne) javne biblioteke (dp.la)“, bile su prve reči hvale upućene od strane osoblja koje radi na ovoj najprestižnijoj brojčanoj (digitalnoj) biblioteci na svetu.

Pored pretrage po mestu, vremenu i predmetu, napredni alati dp.la platforme omogućili su da bbns.rs, u prvoj fazi, postavi 200 ubrojčanih (digitalizovanih) objekata iz arhiva lokalnih ustanova kulture. Najavljena je i završna faza projekta opremanja moderne laboratorije za ubrojčavanje (digitalizaciju) koji vodi JKP Informatika, a koji će doprineti da krajnji korisnici lako pristupe brojnom kulturno-istorijskom materijalu.

U tekstu objavljenom na svom sajtu, dp.la poziva i ostale zainteresovane da, poput Kulturnog centra Novog Sada, iskoriste dp.la alate otvorenog koda dostupne za javnost na njihovom sajtuhttps://github.com/dpla.

Ovom prilikom, Kulturni centar Novog Sada i JKP Informatika, zahvaljuju se Brojčanoj (Digitalnoj) javnoj biblioteci Amerike na podršci i nesebičnoj pomoći u prvim koracima da Novi Sad učini jedinstvenim centrom ubrojčavanja (digitalizacije) u regionu. Njihova čestitka, kao i reči gospodina Gordona Dugita, zamenika ambasadora Američke ambasade u Beogradu, izgovorene na promociji platforme “Brojčana baština Novog Sada” upriličenoj u Kulturnom centru 19. decembra da je “fasciniran brzinom implementacije iskustava i alata koje koristi dp.la u projekat novosadske platforme”, predstavljaju dalji podstrek za sprovođenje svih inovacija planiranih u sledećim fazama rada na ovoj platformi.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja