Пројекат ББНС похваљен на највећој Америчкој библиотечкој платформи: Честитамо, Нови Саде!

28/01/2014

Read this report in English

 

Бројчана (Дигитална) јавна библиотека Америке честитала је Културном центру Новог Сада на постављању сјајне платформе Бројчана баштина Новог Сада и на тај начин, поред Амбасаде САД у Београду, јавно подржала напоре Културног центра Новог Сада и ЈКП Информатика на пољу очувања и промовисања културне баштине Новог Сада кроз њено убројчавање (дигитализацију).

На велико задовољство запослених у Бројчаној (Дигиталној) јавној библиотеци Америке, Културни центар Новог Сада из Новог Сада у Србији, недавно је лансирао сјајан нови сајт користећи се технологијом отвореног кода Америчке бројчане (дигиталне) јавне библиотеке (dp.la)„, биле су прве речи хвале упућене од стране особља које ради на овој најпрестижнијој бројчаној (дигиталној) библиотеци на свету.

Поред претраге по месту, времену и предмету, напредни алати dp.la платформе омогућили су да bbns.rs, у првој фази, постави 200 убројчаних (дигитализованих) објеката из архива локалних установа културе. Најављена је и завршна фаза пројекта опремања модерне лабораторије за убројчавање (дигитализацију) који води ЈКП Информатика, а који ће допринети да крајњи корисници лако приступе бројном културно-историјском материјалу.

У тексту објављеном на свом сајту, dp.la позива и остале заинтересоване да, попут Културног центра Новог Сада, искористе dp.la алате отвореног кода доступне за јавност на њиховом сајтуhttps://github.com/dpla.

Овом приликом, Културни центар Новог Сада и ЈКП Информатика, захваљују се Бројчаној (Дигиталној) јавној библиотеци Америке на подршци и несебичној помоћи у првим корацима да Нови Сад учини јединственим центром убројчавања (дигитализације) у региону. Њихова честитка, као и речи господина Гордона Дугита, заменика амбасадора Америчке амбасаде у Београду, изговорене на промоцији платформе „Бројчана баштина Новог Сада“ уприличеној у Културном центру 19. децембра да је „фасциниран брзином имплементације искустава и алата које користи dp.la у пројекат новосадске платформе“, представљају даљи подстрек за спровођење свих иновација планираних у следећим фазама рада на овој платформи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања