Професори и полазници 5. Летње џез академије у Градској кући

30/07/2015

Заменица начелнице Градске управе за културу Мирјана Лукић Маринковић данас је у Градској кући угостила уредницу музичке редакције КЦНС-а Весну Каћански, професоре и студенте из Дортмунда који су овогодишњи представници пете по реду Летње џез академије. Дортмунд и Нови Сад су званично градови побратими од 1982. године и стога већ постоје неке продуктивне споне, а овакав вид сарадње је и смисао братимљена и узајамне подршке између градова. Професори из Дортмунда који ове године држе наставу, Уве Плат, Клаус Хајман, Роман Бабик и Ситара Шиманијак изразили су изузетну захвалност за ову прилику, јер им је припала та част да кроз овај вид сарадње, на уметничком нивоу повезују градове и спајају људе.

 У име градоначелника Града Новог Сада Милоша Вучевића и члана Градског већа за културу Вање Вученовића, заменица начелнице Лукић Маринковић пожелела је добродошлицу свим гостима и пожелела успешан рад на Летњој џез академији.
– Град Нови Сад је изузетно поносан на вишедеценијску сарадњу са Дортмундом, и искрено се надам да се иста развија на обострано задовољство. Посебно бих желела да истакнем ову сарадњу, између новосадског Културног центра и џез академије „Глен Бушман“ из Дортмунда, која је из године у годину све садржајнија и квалитетнија. Јако сам срећна што и грађани Новог Сада у ових неколико дана имају прилику да чују професоре и полазнике џез академије на разним локацијама у граду. Нарочито сам захвална и на подршци коју Град Дортмунд пужа Новом Саду у напорима да постане Европска престоница културе 2021. године.

Професор Уве Плат се захвалио позиву којем се сваке године радује, јер због ове сарадње су и у Дортмунду веома познати и популарни. Такође, рекао је како Нови Сад може да рачуна на подршку до титуле за Европску престоницу културе јер је исту пружио граду побратиму Дортмунду који је успешно учествовао у програму Европска престоница културе Рур 2010.
– Европска престоница културе је оно што је актуелно у Новом Саду, а наша сарадња се константно развија и јача, тако да ћемо ми покушати својим напорима да узвратимо подршку коју сте ви нама пружили пре неколико година. Ове године на Летњој џез академији имамо више од 70 полазника, најмлађи је данас овде са нама, а свакако нам је у циљу да Нови Сад до 2021. године, када ће, надам се, бити престоница културе, има нову генерацију која ће га посећивати и подржавати. Такође бих желео да изразим велико задовољство поводом нашег учешћа на предстојећем Џез фестивалу у новембру.

Уредница музичке редакције КЦНС-а захвалила се заменици начелнице Градске управе за културу на позиву и пријему и навела је како сарадња са професором Уве Платом траје од 2003. године и како постаје све боља и садржајнија.
– Сарадњу смо започели на Новосадском џез фестивалу 2003. године, и она траје све до данас. Током ових година успели смо да младе музичаре повежемо са светом, и они су кроз контакте остваривали многе успешне сарадње.

Иако им је дан испуњен обавезама док траје академија, професори и студенти веома се радују кратким обиласцима Новог Сада и уживају у дружењу у новосадским ресторанима и пабовима уз добру храну и пиће. Имали су прилику да посете градску плажу „Штранд“, Петроварадинску тврђаву и подземне војне галерије. Посебно задовољство им представљају наступи на којима сви заинтересовани Новосађани имају прилику да чују праве џез звуке.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања