Препуна сала у КЦНС на предавању др Николе Чанка о феномену среће

04/10/2017

У оквиру циклуса: „Ја, прво лице множине“, у среду, 4. октобра 2017. године, са почетком у 18 часова, у Клубу „Трибина младих“  одржано je  предавање проф. др Николе Чанка – доктора Ника, под називом „СРЕЋА – САН СВАКОГ НОРМАЛНОГ ЧОВЕКА“.

Прво у низу предавања које ће др Чанак одржати наредних месеци у Културном центру Новог Сада, привукло је бројну публику. Аутор jе говориo o томе како да се ефикасно и трајно унапреде свих седам аспеката (стубова) сопственог квалитета живота – од физичког, преко психичког, менталног и интелектуалног, до духовног, социјалног и пословног здравља.

– Ја сам срећан човек зато што сам радећи посао обдуцента и судског лекара форензичара, гледајући живот са његовог краја, научио да је велика мудрост бити позитиван, уочити шта је добро и лепо. Најлакше је препустити се анималном мозгу и у свему видети ружно, страшно и пустити да нас матица носи – порука је коју је предавач упутио на почетку трибине, уз објашњење да његов „бренд наме“ др Ник није настао из помодарства, него зато што је на енглеском језику име Никола – женског рода.

Уз напомену да његова најновија књига, чији је коаутор његова супруга, носи наслов „Опасно је знати“, др Чанак је објаснио да је, генерално гледано, постало опасно знати, јер већина људи када нешто зна, то не примени, а живот је врло примењена ствар, пракса, а не теорија.

Предавач је указао на још једно сазнање које гласи – када је ученик спреман, појави се учитељ. Факат, имамо пуно учитеља, али нема ко да их слуша и следи. С друге стране, пуно је и оних који нису свесни да је учење у животу трајни процес који се никада не завршава и да што смо старији, требамо све интензивније учити.

– Прича о срећи је индивидуални доживљај, равнотежа коју носимо изнутра. Потребна је храброст да се буде срећан и да се живи у благостању. То благостање, пошто живимо  у свету материјалних богатстава која се данас подразумевају као  мерило нечије вредности, није најважније. Не, то је само један од стубова на којима почива квалитет живота и та храброст да се живи срећан јесте окретање себи када  кажемо „ко не ваља себи, не ваља ни другима“. Са друге стране је варијанта да  се ухвати равнотежа и да се уочи шта је то што се може односити на свих седам аспеката живота – набројао је др Чанак.

Предавач је приметио да ми често кокетирамо са страним изразима, као што су „велнес“, „имиџ“ и слично, и запитао: “Да ли знате српску реч за „имиџ“? 

– Српска реч за имиџ је „приличност“. Године 1846., у једном чланку се из описа теме видело да се говори о томе да ли нешто приличи или неприличи. Тако је  за „велнес“ наша реч „добро стање“, „благостање“, али не у бицепсима, него у осећањима да си неко и нешто, да си по неком свом кодексу у причи самоиспуњења – објаснио је предавач.

Успех, по др Чанку, је животна равнотежа кроз лични напредак, када смо препознати као аутентична личност и друштвени циљеви. Предавач је изнео и детаљ из своје праксе у раду са многим људима. Већина њих, на питање: “У каквом емотивном и материјалном амбијенту ћеш живети за годину или за пет година?“, нема уопште представу о томе, али зато знају много више о туђим животима.

– Значи, успех је управо у уравнотежености. Првенствено морамо имати сидриште или угаони камен. На жалост, већина људи се тиме не бави, 24 часа живе сами са собом, али се не баве тиме ко су и шта су, шта желе да буду, шта их весели, од чега беже, али зато се баве виртуелним животима других. Темељ живота носи се из куће, из породице – поручио је др Чанак на крају трибине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања