Представа „Наше место 2“ гостује у Беочину и Футогу

26/10/2018

Представа „Наше место 2“ у продукцији Културног центра Новог Сада и „Театра 34“ гостоваће у понедељак 29. октобра у Културном центру „Младост“ у Футогу са почетком у 19 часова, а у уторак, 30. октобра у Центру за културу, спорт и туризам, у Беочину, са почетком у 19 часова.

У овом сценском остварењу играју млади глумци Николина Спасић и Милан Новаковић, док је режија припала Богдану Јанковићу. Драматург представе је Симон Грабовац, а за сценографију је задужена Невена Вујасиновић. Представа траје 60 минута.

 

Реч редитеља:

Полазећи од тезе да град чине људи који живе у њему, главна грађа представе су управо коментари и размишљања становника Новог Сада. Намерно избегавам термин „Новосађани“, јер се показало да се многи тако не осећају, једни се овог назива одричу, тврдећи да град није оно што је био, а други да град није оно о чему су слушали пре доласка. Трагајући за разлозима незадољства, верујем да можемо да унапредимо НАШЕ МЕСТО постављајући питање где је НАШЕ МЕСТО, када је реч о одговорности појединца, као и увиђајући неизбежну истину да смо НАШЕ МЕСТО ми сами.

Богдан Јанковић

Реч драматурга:

Представа „Наше место“ настала је из дубоке потребе да се на један близак, разигран и непосредан начин проговори о граду који се гуши, стење под притиском разноликих клишеа и представа о себи и сталне исконске потребе за уобличењем посебности сопственог идентитета. Зпочињући ову истраживачку авантуру сучелили смо се са богатом класичном литературом о нашем граду, његовој историји, знаменитостима, значајним личностима, као и критички интонираним ставовима о многим аспектима урбане, културне и историјске збиљности, са једне, и „литаратуром“ коју производе медији масовних комнуникација, задржавајући посебну пажњу на садржајима безграничних простора друштвених мрежа, тј. на оној вирталној „демократској трибини“ у којој скоро свако може да изнесе своја мудра запажања, закључке. Сучељавајући ову слику и ставове, овај виртуелни излог о граду са оним претходним и посебно га изоштравајући кроз животну перспективу двоје младих људи добија се једна разуђена слика која више него јасно наново потврђује да је суштина и живот града, па тако и Новог Сада, много комплекснија, шира и разуђенија.

Симон Грабовац

 

Извод из критике:

Наше место је представа која покушава да исприча […] причу, целину саткану од небројено много делова, наизглед неповезивих, који нам као поглед кроз калеидоскоп разбијају познато лице града и суочавају нас са свим слојевима самозаваравања, неправде, међусобног неразумевања и предрасуда, али и потребе да се град воли, такав какав јесте, или бар какав ми желимо да буде.

Владан Перић

 

Са позорнице, ма и посредно, гледаци постоју свесни промена које су се дешавале или су наговештавале у њиховој свакодневници у Новом Саду, а да то нису у пракси ни примећивали. Кроз развојну причу два јунака, два јунака која су волела Нови Сад, желела да живе у њему, а онда су га упознала, као да Хераклитова мисао „све тече, све се мења“ постаје једна од основних одредница ове представе. Нови Сад се променио. Схватајући да су једино промене константне, Богдан Јанковић, као и глумачка екипа ову представу темеље управо на овој тези, као и на истраживању метафоричких значења промена. Бавећи се њима, овом представом су покушали да ухвате вечно, да ископају закопано, за заборављено врате у свест. До коначног одговора на питање из наслова, чини се да помало парадоксално, и не жели да се дође, јер је смисао у самом току, у узбудљивој неизвесности хватања неухватљивог. „Ако не можеш да се примиш овде, не пуштај корење“.

Милена Кулић

 

Представа се реализује у оквиру пројекта „Публика у фокусу-ангажовано позориште“ у сарадњи са Културним центром „Младост“ из Футога.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања