PREDSTAVA „ČUČUK STANA“ PRED NOVOSAĐANIMA

01/04/2015

 

Vanvremenska heroina neobuzdanog temperamenta

 

Monodrama “Čučuk Stana” po tekstu Rajka Đurđevića, u režiji Cizane Murusidze, a u tumačenju Mire Đurđević, izvedena je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Monodrama govori o životu srpske i grčke heroine Čučuk Stane – žene Hajduk Veljka i velikog grčkog junaka Jorgakisa Olipiosa, rođene krajem 18. veka u selu Sikole blizu Negotina, a sahranjene pod Olimpom.

Nakon što je ova predstava izvedena na  “Danima srpske kulture” u Parizu, stigla je i pred Novosađane. U punoj Velikoj sali, realističkim načinom igre i scenskim prikazom, posetiocma je ispričana i dočarana priča o životu ove vanvremenske žene, koja je svojom ličnošću, neobuzdanim temperamentom i karakterom, sa svojih nepunih 20 godina, uticala na događaje presudne za istoriju Srbije i Grčke.

Predstava je rađena u samostalnoj produkciji glumice Mire Đurđević, koja i tumači lik Čučuk Stane, a po tekstu Rajka Đurđevića, dramskog pisca, autora predstave „Kosovska hronika“, svojevremeno igrane na Velikoj sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu

– Nakon 25 godina, ovo je tek drugi dramski tekst u istoriji srpske književnosti napisan o ovoj junakinji. Veliki doprinos u ostvarivanju scenske ideje za ovu monodramu dale su i rediteljka Cisana Murusidze i kreatorka Verica Rakočević Kuzmančević koja je uradila kostim.-  rekla je Đurđevićeva.

Dizajn zvuka za predstavu uradio je Vlada Petričević, dok je umetnička slika “Čučuk Stane“ rađena u stilu hiperrealizma, u tehnici „ulje na platnu“ ikonopisca Milana Cvjetičanina, koja je i vizuelno rešenje plakata predstave.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja