ПРЕДСТАВА „ЧУЧУК СТАНА“ ПРЕД НОВОСАЂАНИМА

01/04/2015

 

Ванвременска хероина необузданог темперамента

 

Монодрама “Чучук Стана” по тексту Рајка Ђурђевића, у режији Цизане Мурусидзе, а у тумачењу Мире Ђурђевић, изведена је у Великој сали Културног центра Новог Сада. Монодрама говори о животу српске и грчке хероине Чучук Стане – жене Хајдук Вељка и великог грчког јунака Јоргакиса Олипиоса, рођене крајем 18. века у селу Сиколе близу Неготина, а сахрањене под Олимпом.

Након што је ова представа изведена на  “Данима српске културе” у Паризу, стигла је и пред Новосађане. У пуној Великој сали, реалистичким начином игре и сценским приказом, посетиоцма је испричана и дочарана прича о животу ове ванвременске жене, која је својом личношћу, необузданим темпераментом и карактером, са својих непуних 20 година, утицала на догађаје пресудне за историју Србије и Грчке.

Представа је рађена у самосталној продукцији глумице Мире Ђурђевић, која и тумачи лик Чучук Стане, а по тексту Рајка Ђурђевића, драмског писца, аутора представе „Косовска хроника“, својевремено игране на Великој сцени Народног Позоришта у Београду

– Након 25 година, ово је тек други драмски текст у историји српске књижевности написан о овој јунакињи. Велики допринос у остваривању сценске идеје за ову монодраму дале су и редитељка Цисана Мурусидзе и креаторка Верица Ракочевић Кузманчевић која је урадила костим.-  рекла је Ђурђевићева.

Дизајн звука за представу урадио је Влада Петричевић, док је уметничка слика “Чучук Стане“ рађена у стилу хиперреализма, у техници „уље на платну“ иконописца Милана Цвјетичанина, која је и визуелно решење плаката представе.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања